Randonnéebindinger - Slik velger du toppturbindinger

Utvalget av bindinger til topptur er enormt, og det kan være en vanskelig jungel å orientere seg i. Her får du en innføring i hovedforskjellene på toppturbindinger.

 

Foto: Marker

Bindingstyper

Randonnéebindinger deles opp i to hovedkategorier: Techbindinger og rammebindinger. De aller fleste som skal gå toppturer sverger til techbindinger, mens rammebindinger normalt brukes av frikjøringsorienterte kjørere stort sett skal bruke utstyret i heisanlegg. De siste årene har det imidlertid kommet techbindinger som er kraftige nok til heisbasert frikjøring.

  • Techbindinger er den typen de fleste foretrekker til toppturer. På folkemunne kalles disse ofte Dynafitbindinger, da Dynafit i mange år var enerådende i markedet. Nå finnes det mange produsenter. Techbindingene har pigger som går inn i maljer på støvlene. Dette krever at du har støvler med slike maljer. Maljene kalles ofte techinserts. Dette har så å si alle av dagens randonnéestøvler. Techbindinger er som regel vesentlig lettere enn rammebindinger. De er også bedre å gå med da du ikke løfter med deg bakbindingen for hvert steg du tar. Normalt er rotasjonspunktet foran plassert lengre bak enn på rammebindinger. Dette gjør at du får en mer naturlig, og mer komfortabel avvikling av steget.
    Tidligere var mange bekymret for utløseregenskapene til techbindinger. Noen mente at disse løste ut altfor tidlig, og ikke holdt godt nok på støvlene. Med dagens bindinger er dette problemet sterkt redusert, og de fleste bindingene holder mer enn godt nok til vanlig kjøring.

Dynafit Beast 16 og G3 Ion 12 LT techbindinger

  • Rammebindinger var i mange år de mest brukte toppturbindingene. Disse er konstruert, og fungerer på den samme måten som vanlige alpinbindinger. Forskjellen er at de står på en plate som er hengslet i front, og kan løsnes bak. Dette gjør det mulig å gå med dem.
    Rammebindingene er generelt sett tyngre enn techbindinger, men de har også noen fordeler. For det første er de kompatible med både vanlige alpinstøvler, og de fleste randonneestøvler. For det andre takler de ofte enda mer aggressiv kjøring enn techbindinger. Dette gjør at mange foretrekker rammebindinger på ski som også skal brukes til heisbasert frikjøring. Mange av de som velger rammebindinger er folk som hovedsaklig skal bruke heis, men som ønsker muligheten til å gå korte toppturer på det samme skiparet. Ulempen med rammebindinger er at de som regel har høy vekt, og at de er mindre komfortable å gå med enn techbindinger.
    Merk at ikke alle randonnéestøvler passer i rammebindinger. De letteste støvlene, som for eksempel Dynafit TLT6, Atomic Backland, og La Sportiva Sideral, har for kort utstikk foran og bak til å fungere skikkelig i rammebindinger. 

Salomon Guardian 13 og Marker Tour F12 EPF rammebindinger

 

LES OGSÅ: Slik velger du toppturstøvler

 

Hva slags binding bør du velge?

Skal du gå mange, og lange toppturer er techbindinger det naturlige valget. Hvilken techbinding du bør gå for avhenger av hvor mye du veier, og hvordan du skal kjøre. Er hovedmålet for turen å komme deg til toppen kan du gå for en relativt lett binding. Fordelen med dette er naturligvis at turen opp fjellsidene blir lettere. Eksempler på ekstra lette techbindinger er Dynafit Speed Ultralite 2.0 og Movement Light Tech. Ulempen med de letteste bindingene er at du ofte får få justeringsmuligheter for utløserverdi, og lite justeringsmonn for støvelstørrelse. I tillegg er hælløfteren ofte dårligere enn på de litt tyngre bindingene, og de har sjelden skistoppere. Derfor leveres de fleste av de letteste bindingene med fangreimer som festes mellom bindingen og støvelen.

Vil du kjøre litt mer aktivt på vei ned bør du gå for en av de litt kraftigere techbindingene. Her får du bindinger med bedre utløserfunksjon, bedre justeringsmuligheter, og ofte også bedre hælløfter. Eksempler på disse kan være Dynafit Radical 2 ST og FT, G3 Ion eller Marker KingPin. Sistnevnte er en noe annerledes binding som kombinerer tech fronthus med et mer eller mindre vanlig alpint bakhus. Til ordentlig aggressiv kjøring er Dynafit Beast 14 og Beast 16 gode alternativer.


Skal du hovedsaklig kjøre i heisanlegg, men gå en topptur av og til kan rammebindinger være et greit alternativ. Disse finnes også i forskjellige vektklasser. Marker Tour F12 er en forholdsvis lett binding som gjør jobben godt for de fleste. Marker Baron, Marker Duke og Salomon Guardian er tyngre bindinger som passer best til aggressiv frikjøring. De kalles ofte ikke toppturbindinger, men alpinbindinger med gåfunksjon. Disse velger du om du nesten bare skal kjøre i heis, men ønsker muligheten til å gå.

 

LES OGSÅ: Hvordan velge toppturski? - En guide til valg av riktig ski 

 

Utløserverdi

De fleste bindinger, med unntak av noen av de aller letteste, har justerbar utløserverdi. Hvor mye de kan justeres opp eller ned varierer. Utløserverdien indikerer hvor mye kraft som skal til for at bindingen skal slippe støvelen. Riktig justert utløserverdi er derfor viktig for å ivareta sikkerheten. Mange av de lettere bindingene har utløserverdi som kan skrus opp til 10. Dette er tilstrekkelig for de aller fleste. Veier du over 90 kg, eller kjører hardt bør du vurdere en binding som kan justeres opp til 12 eller mer.

 

Skistopperbredde og størrelse

Valg av skistopperbredde er enkelt. Du skal velge en binding som har skistoppere som er minimum like bred som det smaleste punktet på skiene. Noen skistoppere kan også bøyes litt, så ikke vær bekymret om skistopperene kun finnes i en variant som er noen få millimeter for smal. 

Rammebindinger kommer i flere størrelser. Både Marker og Salomon har to størrelser på sine rammebindinger. Det er millimetermålet på støvelskallet ditt som styrer hvilken størrelse du skal ha. Se derfor på hvor langt skallet er, ikke hvilken skostørrelse du har. Millimetermålet står innprentet på utsiden av skallet i området rundt hælen. Finner du det ikke, eller det er slitt bort kan du enkelt måle skallet fra tupp til tupp med en tommestokk. Mellom de to størrelsene er det som regel et raust overlapp. Passer støvlene dine til begge bindingsstørrelsene anbefaler vi normalt å velge den minste størrelsen.

Techbindinger kommer kun i en størrelse. Ved valg av binding trenger du derfor ikke å ta hensyn til sålelengden på støvlene dine. For montering av bindingene trenger vi riktig nok å vite støvelens millimetermål.

 

Kort oppsummert:


Lær mer om alpin- og toppturutstyr:

Størrelsesguide - Alpinstøvler, toppturstøvler og telemarksstøvler

Lengdeguide - Alpinski og toppturski 

Slik velger du toppturutstyr​

Hvordan velge toppturski? - En guide til valg av riktig ski

Slik velger du toppturstøvler

Rocker og taper - Hva er det?​

Pakkeliste: Dette trenger du til toppturen

Dette trenger du til topptur - Tindevegleder Nils Nielsen

Den store alpin- og toppturordbokaTags: randobindinger, randonnebindinger, randonebindinger, gåbindinger, techbindinger, rammebindinger, gåfunksjon,
| Kommentarer [4]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Christian, 11.01.2021 15:29:38
Dere selger også Fritschi Tecton bindinger. Hvordan plasserer de seg i oppsummeringen over?

Skrevet av Georg, 23.11.2017 18:12:57
Hei! Har dere fått gjort ytterligere tester med bruk av power inserts i Kingpin-bindinger eller eventuelt Kingpin-adaptere i Beast bindinger? Er det kun den øvre delen over sideskruene på power insertsene som skaper problemer i kingpin (som man i så fall lett kan file vekk), eller er det at hele skrueområdet er litt større?

Skrevet av Jannik, 23.02.2016 10:33:33
Beast Power Insert likner vel til forveksling Kingpin Din Adapter - eller? (https://www.oslosportslager.no/produkt/kingpin-din-adapter-38295.aspx). Har nå kjørt en sesong med Kingpin med en Dynafit TLT6 Performance montert med Kingpin Din Adapter. Har fungert uten problemer.

Skrevet av OsloSportslager, 23.02.2016 10:59:32     
Hei. Den ligner veldig, men det er likevel en forskjell. Dynafit Power Insert er større rundt skruehullene på sidene. Dette kan komme i konflikt med Kingpins bakbinding. Vi skal gjøre tester av dette, og kommer tilbake med testresultatet.
Skrevet av Petter, 21.02.2016 14:57:43
Men er Kingpin-bakbindingen kompatibel med Beast sin power insert (den bøylen på støvelen)?

Skrevet av OsloSportslager, 22.02.2016 10:54:21     
Hei. Det blir nok ikke helt optimalt. Vi har ikke prøvd den kombinasjonen, men vi har prøvd støvel med Beast Power Insert i Markers vanlige rammebindinger. Det gav ikke optimalt resultat. Vi vil derfor ikke anbefale kombinasjonen.