ROCKER, EARLY RISE, REVERSED CAMBER - Hva betyr de egentlig, disse uttrykkene?


Det brukes forskjellige ord og uttrykk for å beskrive materialer, konstruksjoner og design. Du lurer kanskje på hva Rocker, Early Rise og Reversed Camber betyr, og om de har noen betydning? Vi gir deg svarene.
Rocker, Early Rise, Reversed Camber – vi snakker om ski, nærmere bestemt nedoverski.

ROCKER, EARLY RISE: Betydningen er enkel - tuppen(e) er bøyd mer oppover enn på vanlige ski. På norsk ofte omtalt som ”omvendt spenn” - selv om dette ikke alltid stemmer 100%: REVERSED CAMBER=Omvendt spenn. Men i tillegg til at tuppen(e) peker mer oppover - ROCKER - kan skiene ha omvendt spenn i "spennsonen", ingen spenn i det heletatt (skien er helt flat under på midten) eller vanlig spenn. Dette varierer fra modell til modell. Hovedpoenget er at setter du skiene såle mot såle vil du se at de er mer eller mindre flate på midten, mens tuppen(e) peker oppover.


Eksempel 1:


Eksempel 2:


Resultatet av at skien har ROCKER vil være formidabel oppdrift i puddersnø – jo mer Rocker, jo mer oppdrift. Generelt blir skiene mer lettkjørte i løssnøen. Skiene er stort sett beregnet for pudder, og er derfor oftest brede, men det finnes også mellombrede allroundmodeller med mer eller mindre omvendt spenn. Jo mindre Rocker jo bedre også på hardt underlag. Har skien bare litt Rocker kan effekten i løssnø fortsatt være stor, mens du ikke vil merke noe til dette på hardere føre. Skiene kan ha Rocker både foran og bak, eller kun foran.

Enkelte ganger brukes det tall sammen med uttrykket. Et eksempel kan være ”20/40 Rocker” som er tatt fra K2. Dette vil si at skien begynner å løfte seg 40 cm inn på skia (fra der tuppen starter og innover), og at den på det meste løfter seg 20 mm (rett før skituppen begynner). Salomon bruker et tresifret tall, dette indikerer hvor mange millimeter inn på skia (fra tuppen) rockeren starter.

For vinteren 2010/2011 har K2 tatt i bruk 3 ulike Rockertyper; Jib Rocker, Powder Rocker og All Terrain Rocker. Les og se video her.

Eksempel 3:

I eksempel 1 over løfter tuppene seg veldig mye både foran og bak, dette er en 20/40 Rocker. Skien vil utvilsomt være i sitt ess i løssnø. Modellen i eksempel 2 har 15/20 Rocker, og vi kan tydelig se at tuppene ikke løfter seg like mye. Skien vil være helt grom i pudder, men vil egne seg mye bedre på hardere føre en modellen i eksempel 1. Høyere tall = mer Rocker og mer Rocker = mer oppdrift. Det vil helt enkelt si at jo mer snø det er, jo mer Rocker er gunstig. Men selv om skien har mye Rocker vil den også fungere kjempebra selv om det bare er litt løssnø.

Oppsumering. Hvorfor ha ski med Rocker, Early Rise, Reversed Camber, omvendt spenn ?

-    Enklere å svinge i løssnø - ikke bare i fjærlett pudder, men også i tung snø
-    Enklere og behageligere å sette landinger
-    Fantastisk bra oppdrift og flyt
-    Du slipper å ligge tilbakelent i sofastilling i støvlene for å få tuppene opp
-    Generelt mer lettkjørt i løssnø enn ski med standard spenn, og gjør deg derfor raskt til en bedre løssnøkjører

K2 Obsethed med Rocker


Line Prophet 130 med Early Rise


Tags: rocker, earlyrise, reversedchamber, omvendtspenn, freerideski, twintipski, alpinski, telemarkski, storfjellski, frikjøringsski, pudderski, løssnøski, k2, line, völkl, salomon
| Kommentarer [2]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Oslo Sportslager, 31.08.2009 15:06:55
Svar til Mikael: Takk for tilbakemelding. Her er poenget å gjøre det så enkelt forståelig som mulig for de som ikke vet hva dette er, derfor er forklaringen forenklet. Vi har likevel valgt å forandre den noe, slik at det er enda mindre rom for misforståelse. Forklaring på sidecut/reversed sidecut skal vi jobbe med å få lagt ut.

Skrevet av Mikael F, 16.08.2009 04:16:29
Tenkte bare å rette på at rocker/early rise ikke nødvendigvis er det samme som reversed camber/omvendt spenn. Rocker og early rise er som dere har beskrevet - at skien hever seg i tupp og/eller tail. Dette kan kombineres med normal camber. Reversed camber/omvendt spenn derimot er når hele skien har bananfasong, altså uten eller med negativ camber. Dere burde forsåvidt også ha beskrevet sidecut kontra reversed sidecut, da dette også er en økende trend på pudderplanker.