Rocker og taper - Hva er det?

Frikjøringsski har utviklet seg vanvittig mye de siste årene. Fra å være bredere varianter av bakkeski har frikjøringsski blitt noe helt eget. Samtidig har de siste årenes utvikling gjort mange av skiene mer allsidige og brukervennlige. Under kan du lære mer om begrepene rocker og taper.
Rocker
Rocker har de siste årene revolusjonert utviklingen av frikjøringsski. Rocker vil si at hele eller deler av skien er bøyd oppover. Illustrasjonene under viser deg forskjellige utforminger av rockerformen. Rocker har flere fordeler:
  • Du får bedre flyt i snøen. Skiens form vil gjøre at tuppene søker oppover i snøen. Dette sørger igjen for at du kan velge en noe smalere ski, og samtidig få den samme flyten i løssnøen. Skiene kan med andre ord bli mer allsidige. 
  • Rocker gjør skien mer svingvillig. Legger du en rockerski på kant vil du se at svingbuen allerede er formet i skien. Du får dermed raskere svinginngang, og skien svinger mer uanstrengt.


                                                         
Rocker i begge ender        Rocker i fremtupp           Tradisjonelt spenn (camber)

Rocker ble først vanlig på rene freerideski, men har også kommet på de fleste typer alpinski. Til og med rene carvingski utstyres i dag med rocker i fremtuppen. Rockeren hjelper deg til å komme raskere i gang med svingen, noe som muliggjør mer aggressive linjevalg.
Rocker har mange navn. De ulike skiprodusentene navngir dette ulikt. I tillegg til rocker brukes ofte early rise, og reversed camber. Begrepene går om hverandre, og det er vanskelig å tegne klare skillelinjer mellom disse. Prinsippet er som regel det samme. I noen tilfeller brukes reversed camber om ski med rocker i hele skiens lengde. Det vil da si at skien ikke har vanlig spenn i midtski, men har oppoverbøy hele veien.

 

LES OGSÅ: Lengde på alpinski - En guide til valg av riktig lengde

Taper (uttales teiper)
Sammen med rocker har også taper blitt vanlig på frikjøringsski. Taper vil si at det bredeste punktet, som vanligvis er helt ute ved tuppen, er trukket mer inn mot midten av skien. Gradene at dette kan variere. Noen taperski har kun noen få centimeter med taper, mens andre har vesentlig lengre taper. Taper er mest vanlig på frikjøringsski. Som rocker har også taper flere fordeler

  • Taper hindrer at tuppene hekter i snøen. Dette er spesielt viktig i kram nysnø, og ved varierende snøforhold.
  • Mye taper gjør det lettere å surfe sidelengs på bratt puddersnø. 
  • Taper gjør tuppene lettere, og du får lavere svingvekt på skiene. Tunge tupper vil gjør skiene mindre manøvrerbare. Med taper kan skiene kan med andre ord føles lettere enn de egentlig er. Mange skiprodusenter har høyt fokus på å gjøre tuppene så lette som mulig. Taper er en av metodene som brukes til dette.
  • I bakken vil taper gjøre det effektive innsvinget kortere. Et kortere effektivt innsving vil gjør skiene mer lekne og svingvillige på hardt føre. Lang taper kan gjøre at skien blir noe mindre fartsstabil.

4frnt Raven har lang taper både i forski og bakski

  

Lær mer om alpin- og toppturutstyr:

Størrelsesguide - Alpinstøvler, toppturstøvler og telemarksstøvler

Lengdeguide - Alpinski og toppturski 

Slik velger du toppturutstyr​

Randonnéebindinger - Slik velger du toppturbindinger

Hvordan velge toppturski? - En guide til valg av riktig ski

Slik velger du toppturstøvler

Pakkeliste: Dette trenger du til toppturen

Dette trenger du til topptur - Tindevegleder Nils Nielsen

Den store alpin- og toppturordbokaTags: rocker, taper, freerideski, frikjøringingsski, toppturski,
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •