Rubb-, Zero-, Nullføreski- Hvorfor?

Det har på markedet de siste årene blitt mer og mer populært med såkalte Zeroski, men hva er det, hvordan fungerer det og hvordan gjør man det? Vi skal her prøve å gi en liten introduksjon til denne typen ski og hvorfor du bør ha et par.
LITT HISTORIE

Alle de store skimerkene lager nå zero-ski. Selv om alle bruker forskjellige betegnelser på modellene sine er det i prinsippet akkurat den samme skia som er laget for de samme forholdene. Madshus kaller skia si for Nanosonic Zero, Fischer har sine RCS Zero og Atomic har sine WC Vario. Men hvorfor er rubbeski så bra? Hvorfor har dette blitt så populært?

Å rubbe en ski for det vanskelige føret rundt 0 grader har vært ganske kjent for enkelte innen skimiljøet siden 80- tallet. Den gamle måten å gjøre det på var å rubbe skiene i festesonen med relativt grovt sandpapir for så å brenne "hårene" som kom opp med en blåselampe. Dette fungerte til tider greit og var som regel bedre enn tørrvoks/ klister ved varierende forhold rundt 0.

Ganske mange år senere kom de første skiene med fabrikkrubbet såle på markedet. Dette var en modell fra Peltonen som de kalte for "Zeta". Denne skien hadde en helt vanlig svartsåle som var rubbet fra fabrikken og ble den gangen omtalt nesten som en revolusjon da den ble lansert på 90-tallet. Fabrikken gav også en garanti/ service som gjorde at kunden kunne sende skia til fabrikken for en oppfriskning av rubben dersom rubbesonen var slitt.

Selv om denne typen ski har eksistert en god stund er det ikke før de siste årene denne typen ski virkelig har kommet for fullt. Det startet i Tour de Ski 2006/ 2007 hvor det var veldig vanskelige smøreforhold. Der var det spesielt ett skimerke som utmerket seg og én nordmann som slo igjennom, med gode ski. Mens alle andre nordmenn slet med dårlige ski var det Atomic-løperen Simen Østensen som tok ansvar og gjorde stolthet på det norske flagget. Atomic-skiene var fantastiske under dette mesterskapet og det norske smøreteamet ble etter dette mesterskapet bedre til å beherske dette føret.

Allikevel var det under Vasaloppet 2008 denne typen ski virkelig fikk sitt definitive gjennombrudd på markedet. Etter Tour de Ski 2006 gikk de aller fleste aktive skiløpere til anskaffelse av et par rubbeski, mens etter Vasaloppet 2008 fikk også turrennsfolket øynene opp for denne typen ski.

På start i Vasaloppet '08 var det mange nervøse skiløpere og desto flere nervøse skismørere. Det var ren bingo på hva som ville fungere og det var mange foskjellige valg. Jerry Ahrlin som den gangen var en av storfavorittene valgte å pigge seg gjennom hele løpet på skøyteski, mens Jørgen og Anders Aukland til slutt valgte å gå på rubb. Da jeg pratet med Jan Erik Berger og Trond Holth som hadde preparert skiene før start var det to meget nervøse ansikter som svarte at "nå har vi tatt en sjanse".

Som man så på tv-bildene var dette et lykkelig valg. En etter en falt favorittene av og mot slutten hadde ikke Jerry lenger krefter til å holde følge med diagonalgangen oppover og resultatet ble dobbeltseier på rubbeski.

Dermed var trøkket i gang i butikken. Nå skulle absolutt alle ha et par med Zero-ski og jeg tror vi var tomme for denne skien uansett merke bare noen dager etter Vasaloppet.

Så kom Birkebeinerrennet et par uker etterpå og spente kunder gledet seg til å prøve sine nye "superski". Det var bare ett problem- under Birken var det overhodet ikke forhold for denne typen ski. Dette er nok bortimot det året hvor det har vært mest glipptak fra Rena mot Skramstad og også et av de årene hvor det ble brutt flest ganger akkurat her.


DAGENS STATUS

Så til dagens situasjon på rubbeski. Rubbeskiene til de forskjellige merkene er veldig gode og vi ser en kvalitets og kvantitetsøkning fra fabrikkene hele tiden, noe som er veldig gledelig. Det blir derfor lettere å finne gode ski til deg som kunde ettersom det er flere par å velge mellom. Alle merkene lager meget gode ski på dette føret og beleggene er veldig like.

Modellene er :

-Rossignol C2 Rubber (øverst)

- Madshus Nanosonic Zero

-Fischer RCS Zero

-Atomic World Cup Featherlight Multi
Som du ser på bildet er det forskjellig farge og lengde på beleggene. Noen har korte rubbesoner (Madshus og Atomic) mens noen har lengre (Fischer og Rossignol). Dette har egentlig ikke noe å si fordi man kan justere lengden på  rubben både utenfor og innenfor, samt at merkene er noe forskjellig bygd opp mtp spenn.

Skiene har med årene blitt mer og mer universelle og fungerer i dag også på andre fører enn akkurat 0 grader og nysnø. Er det fukt i snøen og så vidt på pluss-siden er du nesten garantert feste med riktig behandling av festesonen. Du slipper kladder, vil ha fantastisk glid og spikerfeste. Det viktigste er at du får et perfekt par med ski som passer akkurat DEG!


Alle modellene har meget gode egenskaper og skirenn blir vunnet på alle merkene. Det viktigste når det gjelder denne skia er at vi plukker den tidlig i sesongen. Erfaringsmessig har det vært vanskelig å supplere gode skipar innen Zero- ski. Skal du ha et fantastisk par som er perfekt tilpasset bør du ikke vente så lenge med å bestille. Vi får inn årets modeller i disse dager og vi anbefaler deg å være tidlig ute. Denne typen ski kommer til å bli mangelvare senere i sesongen!

Velkommen med en bestilling!

Tags: rubb, zeroski, langrenn, ski,
| Kommentarer [1]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Kjell morten, 09.04.2016 19:04:35
Og så er det skin ski. Hæ?