Skalljakke - Velg rett skalljakke. Vi gir deg 7 enkle tips i valg av ny skalljakke

Selvfølgelig skal du ha en skalljakke. Få eller ingen plagg har så mange bruksområder som en god skalljakke. Vi gir deg noen gode råd i valg av skalljakke.
Først bør du tenke godt igjennom hva jakken skal brukes til. Sørg for at den sitter godt og har de spesifikasjonene som du mener er viktig til ditt bruk. Deretter skal du behandle jakken godt slik at den holder lenge og blir en god turvenn i mange år fremover.


Finn rett skalljakke1. HETTE.
Hetten er den delen av jakken som påvirker jakkens funksjon mest i vind, regn og ruskevær. En dyp hette med justeringsmuligheter er å anbefale. Noen ønsker også å ha plass til hjelmen under hetten. Optimalt er en hette som kan justeres på tre steder:
1. Lengde i nakke
2. Åpning rundt hodet
3. Form rundt pannen (Skyggen)
Husk at hake og kinn bør kunne dekkes men at hetten må følge med når du vrir hodet.

2. FORSTERKNING
Med forsterkninger på utsatte steder holder jakken bedre.

3. LOMMER.
Lommene må være plassert slik at de er lette å komme til selv med skulderreimer og hoftebelte. Få store gode lommer er bedre en mange små.

4. SNITT.
En kortere jakke gir bra bevegelighet og passer bra til mye aktivitet. Lengre jakker kan hemme bevegeligheten men man klarer seg lengre i regn uten en passende regnbukse. Den gir også bedre beskyttelse for nedre del av rygg og rumpe. En jakke med forlengelse i rygg er et bra valg.

Et ettersittende snitt gir deg en letter og smidigere jakke, men sørg for at du får nok bevegelsesfrihet og har plass til varme plagg under.

5. ERMER.
Ermene skal helst gå en bit nedover hendene og gi plass til evt hansker/votter under. Justering er viktig for å hindre vann men også for å ventilere.

6. VENTILASJON.
De fleste jakker puster og slipper ut fukt.  Dette er kun når jakken er ren og tør. Effektiviteten påvirkes også av temperaturen innenfor og utenfor jakken. Ventilasjonsåpninger er derfor viktig. Lange åpninger under ermene , glidelåser med åpningsmuligheter i begge ender og vide åpninger i ermene gir gode ventilasjonsmuligheter.

7. GLIDELÅS
Husk at en klaff over glidelåsen kan være avgjørende. Hvis glidelåsen går i stykker er den enste måten å stenge jakken å tape den sammen. Har man en klaff over glidelåsen enten med knapper eller borrelås sikrer man seg mot dette. Store knapper en letter å stenge med store votter. Glidelåsen bør kunne åpnes og lukkes i begge ender for bedre lufting.

Ha skaljakken på kleshenger så holder den lengre. Etter noen vasker slutter grundimpregneringen å fungere. Regnet vil da ikke perle seg på stoffet men blir sugd opp. Det er da tid for å impregnere på nytt.


Husk følgende:

1. Bruksområde. Lett i vekt med få detaljer eller tyngre jakke som vil fungere bedre i flere situasjoner.

2. Ventilasjon. God ventilasjon gir deg reguleringsmuligheter etter din smak.

3. Hetten . Sitter den godt og følger den med når du vrir hodet.

4. Fasong. La bruksområde styre fasongen på jakken.

Har du synspunker eller har vi glemt viktige punkter ved valg av skalljakke? Del de med oss under.


Les også:  Vedlikehold av skallbekledning.

Se vårt hutvalg av skalljakker her:

 

Tags: skalljakke, turjakke, friluftsjakke, slikfinnerdurett
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •