Slik lagrer du skiutstyret etter sesongen

Lurer du på hva du bør gjøre med skiutstyret når du skal sette det bort for sommeren? Her gir Tindevegleder Nils Nielsen deg sine tips. Ta jobben nå, så er alt klart til det første snøfallet på høsten!

 

Ski
Etter en lang sesong har ofte både sålen og kantene fått litt juling. Det lønner seg derfor å gjøre en liten jobb med skiene før de settes bort for sommeren. Da er det kjekkere å ta de frem igjen til høsten og skiene vil være i en mye bedre forfatning enn om du bare setter de rett i boden. 
Gå over kantene med fil slik at de er skarpe. Bruk en stålsikling på sålen for å jevne ut evt sår. Deretter renser du skiene – enten med rensemiddel eller med glider som du skraper av mens den fortsatt er varm. Så legger du på et lag med voks som du lar være på skiene over sommeren. Det er samme hva slags voks du bruker. Voksen beskytter sålen og unngår at den tørker helt ut. Om du ikke gjør dette før du setter bort skiene kreves det vesentlig mer arbeid for å få en bra såle igjen når skisesongen kommer. 
Hvis skiene ser skikkelig ille ut bør du levere de til en service på en sportsbutikk og be om å få de igjen med voksen liggende på.

Bindinger
På alle bindinger i dag, bortsett fra på de aller letteste, er det en utløsermekanisme  som gjør at støvlene løser ut fra bindingen ved fall eller ved store rotasjoner. Denne utløsermekanismen er fjærbelastet og justeres etter blant annet vekt. Det kan lønne seg å skru ned fjærene når skiene ikke skal brukes på en stund. Dette for å sikre at fjærene ikke står i helspenn hele tiden og blir ”slappe” etter noen år. Du bør også ”lukke” bindingen - sette den i kjøremodus – for å hindre at disse fjærene står i spenn hele tiden. På tech-bindinger gjelder dette kun på tåbindingen. 

Støvler 

Ta ut innerstøvlene og la de tørke skikkelig. Det er dårlige tørkeforhold inne i et plastikkskall. I tillegg kan det være lurt å vaske rent skallet. Sett deretter innerstøvlene på plass i skallet og stram spennene slik du har de når du kjører. Dette er noe du alltid bør gjøre med støvlene når de skal lagres mer enn bare noen dager. Dette sikrer at støvlene beholder formen sin. 

Sekken
Vi har vel alle stått litt forvirret og lurt på hva vi skal pakke i sekken når den første snøen endelig kommer på høsten. Mange har en egen skisekk som er dedikert til denne bruken. Hvis du har det kan det lønne seg å la det viktigste sikkerhetsutstyret, som spade, søkestang, s/m osv, ligge i sekken over sommeren. Da er det mindre sjanse for at du glemmer igjen noe av de viktige utstyret på den første skituren neste vinter.

Feller

Tørk av eventuelt smuss og møkk, og la fellene tørke skikkelig. Gå over limet og prøv og plukk av det verste av møkk som har festet seg der etter at du slang de fra deg i lyngen eller på parkeringsplassen. De fleste feller kommer med et mellomlegg fra fabrikant. Dette er ofte ikke nødvendig og bruke hvis fellene er i hyppig bruk gjennom sesongen, men når fellene skal lagres lenge bør man bruke det for å unngå at fellene klistrer seg helt sammen. Legg de i skisekken og/eller oppbevar de et sted hvor et ikke er for varmt. 

Sender/mottager
Ta ut batteriene og bruk de i hodelykta eller noe slikt. Over tid vil batterienes naturlig lades ut og du bør uansett sette i nye når høsten kommer. Gamle batterier kan også lekke batterisyre. Ta dem derfor ut av skredsøkeren.

Skiklær
Vask klærne. Gore-tex og andre membranplagg vil både puste bedre og tåle mer fuktighet om de er rene. Om du vet at de ikke skal brukes gjennom sommeren putter du de i skisekken din sammen med det andre skiutstyret. Da har du alt på et sted.

Reparasjoner
Om du på vårsesongen har gått og tenkt at noe av utstyret ditt trenger små reparasjoner eller justeringer så bør du gjøre det før du setter det bort. Om du venter kommer du garantert ikke til å huske det før den første skituren neste høst/vinter.

God sommer!

Tindevegleder IFMGA Nils Nielsen

 

 

 

 Tags: sommerlagring, lagring, toppturutstyr, alpinutstyr, lagringsvoks, vedlikehold, toppturski, alpinski
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •