Slik velger du toppturstøvler

Har får du noen tips til hva du bør tenke på når du velger støvel for topptur. Randonneestøvler, eller på bedre norsk toppturstøvler, er kanskje den viktigste delen av toppturutstyret. Det er støvelen som sitter tettest inn mot kroppen, og som skaper kontakt med skiene. 

Type støvler, og vekt
Støvelprodusentene etterstreber å lage så lette støvler som mulig, og vekten på nye modeller er stadig lavere enn på de utgående modellene. Lette støvler er en stor fordel på vei oppover fjellsidene. Vekten på beina har mye mer å si enn vekten i sekken. Lav vekt er med andre ord svært viktig for en god turopplevelse. Likevel er det viktig å huske på at de aller letteste støvlene ikke alltid er gode å kjøre med. Litt tyngre støvler er gjerne noe stivere både fremover og sideveis. I tillegg vil mange av de tyngre støvlene ha jevnere fleks som gir bedre følelse med skiene. Vil du kjøre aktivt og aggressivt på vei ned bør du derfor velge en litt kraftigere støvel.

 

Gåutslag
De siste årene støvlenes gåutslag blitt mye bedre. Gåutslaget måles i grader, og indikerer hvor mye skallet kan beveges frem og tilbake i ankelleddet. Stort gåutslag gir mer bevegelighet, og gjør det mulig å ta lengre steg. De fleste av de lettere støvlene på markedet har mer enn stort nok gåutslag. Noen av de stivere og tyngre støvlene har mindre gåutslag. Enkelte støvler har også uttakbare flekstunger i front. Når du tar dem ut får du vesentlig mer bevegelighet fremover. Dette gjør det lettere å gå i bratt motbakke.

 

LES OGSÅ: Randonnéebindinger - Slik velger du toppturbindinger

 

Passform
Passform er kanskje det viktigste på en randonneestøvel. Støvelen skal sitte tett mot foten, og samtidig være behagelig. Når spennene er lukket og støvelen står i kjøremodus skal foten sitte godt fastlåst.

 

Mange støvelprodusenter oppgir et lestbreddemål. Dette er støvelens bredde målt på fotens bredeste punkt. Normalt er dette målt i størrelse 26/26,5. Vanligvis øker og minker bredden med ca 2 mm for hver skallstørrelse opp eller ned. En støvel med forfotbredde på 98 mm er å regne som noe smal. 100-102 mm er normal bredde, og 103 og oppover er brede. Merk at man ikke må se seg blind på breddemålet. Hvor det bredeste punktet ligger kan variere fra fot til fot, og fra støvel til støvel. Dette gjør at én støvel med 100 mm bredde kan føles smal, mens en annen kan føles passe bred.

Det er ikke alltid lett å vite 100% sikkert at du velger riktig støvel når du kjøpe dem i nettbutikken. Husk derfor at du har mulighet til å bytte og returnere ubrukte støvler i 2 uker etter at du har mottatt dem. Det er også mange muligheter for tilpasning av både innerstøvler og skall. Vi kan hjelpe deg med både varmetilpasning av innerstøvler, støping av innleggssåler, og blokking og fresing av skall.


LES OGSÅ: Hvordan velge toppturski? - En guide til valg av riktig ski


Størrelse

Alle randonneestøvler er oppgitt i mondostørrelser. Mondopoint tar utgangspunkt centimetermålet på foten din. Alle støvelskall lages kun i hele mondostørrelser. Det er kun innerstøvlene eller tykkelsen på innleggsålen som utgjør forskjellen på halvstørrelsen innenfor den samme skallstørrelsen. Innenfor det samme skallet er det derfor liten forskjell på halvstørrelsene. Den store størrelsesforskjellen opplever du mellom skallstørrelsene. På de fleste støvler har størrelse 26 og 26,5 det samme ytterskallet, men hos for eksempel Scarpa har 26,5 og 27 det samme skallet.

 

Mange velger toppturstøvler i litt større størrelser enn de velger rene alpinstøvler. Vi vil imidlertid fraråde å velge støvlene mye opp fra det du bruker i alpinstøvlene dine. Kjøreegenskapene blir fort dårlige med stor størrelse, og det kan også bli større fare for gnagsår. Les mer om valg av størrelse her: ALPINSTØVLER - Hvilken størrelse skal jeg velge?


Hele vårt utvalg av randonnéestøvler finner du her 

 

Lær mer om alpin- og toppturutstyr:

Størrelsesguide - Alpinstøvler, toppturstøvler og telemarksstøvler

Lengdeguide - Alpinski og toppturski 

Slik velger du toppturutstyr​

Randonnéebindinger - Slik velger du toppturbindinger

Hvordan velge toppturski? - En guide til valg av riktig ski 

Rocker og taper - Hva er det?​

Pakkeliste: Dette trenger du til toppturen

Dette trenger du til topptur - Tindevegleder Nils Nielsen

Den store alpin- og toppturordbokaTags: toppturstøvel, toppturstøvler, randonneestøvel, randonneestøvler, randonnestøvel, randonnestøvler, randonestøvel, randonestøvler, randostøvler, randostøvel
| Kommentarer [2]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Ole Kristian Risa, 22.11.2018 09:53:12
Marker KingPin

Skrevet av Ole Kristian Risa, 22.11.2018 09:52:41
Hei Kan dere anbefaler noen sko som nå er på tilbud til disse bindingene? MvH Ole Kristian Risa 91850066