Slik velger du toppturutstyr

 

Når du skal kjøpe en komplett toppturpakke med ski, bindinger og støvler er det mange valg som må tas. Hvor lett skal utstyret være? Hvor brede ski bør du gå for? Hvilke støvler skal du velge? Her får du hjelp til å ta valgene!

 

Foto: Dynafit

Ved kjøp av komplett pakke er det lurt å gå for utstyr som passer godt sammen. Velger du lette ski, bør du også gå for lette bindinger, og lette støvler. Velger du en tyngre ski kan det være lurt å velge kraftigere bindinger og stivere støvler. De ulike elementene av utstyret bør matche hverandre best mulig. Er dette din første toppturpakke vil vi derfor fraråde å kompensere for en tung ski med en lett binding og lette støvler. Tyngre ski er som regel beregnet til hardere kjøring, og da er det ikke sikkert at den superlette bindingen og de lette støvlene holder mål. Rådet for innkjøp av første toppturpakke er: Kjøp ski, bindinger og støvler med noenlunde det samme bruksområdet.

 

LES OGSÅ: Hvordan velge toppturski? - En guide til valg av riktig ski

 

Dette bør du tenke igjennom:

 • Hvilke skiferdigheter har du?
  Er du ikke så dreven på ski bør du velge utstyr som gjør kjøringen lettere. Det er da lurt å velge en middels bred ski (f. eks. 90-100 mm midtbredde) med rocker i fremtuppen. Du får da litt hjelp til å flyte oppå snøen, samtidig som de er lette å svinge med, og lette å kante på hard snø. Det er også lurt å velge støvler som gir god støtte til nedkjøringen. Har du mer skierfaring har du kanskje allerede en tanke om hva du er ute etter. Personlige preferanser er viktige, og forskjellige kjørestiler kan gjøre at det samme utstyret oppleves forskjellig av forskjellige brukere. 

 • Skal utstyret kun brukes på topptur, eller skal du også bruke det i heisanlegg?
  Hvis utstyret skal brukes til både toppturer, og heisbasert skikjøring er det lurt å styre unna det letteste utstyret. Jo mer du skal kjøre i heis, desto mer bør dette påvirke valget av skiutstyr. Med tyngre utstyr får du ofte bedre kjøreegenskaper, og bindinger med mer forutsigbar utløserfunksjon. Baksiden er at turen opp til toppen blir tyngre. Skal du i hovedsak gå toppturer bør du velge lettere utstyr.

 • Går du ofte lange anmarsjer før stigningen mot toppen begynner?
  Er anmarsjen lang er det viktig at gåkomforten er høy, og vekten på utstyret er lav. Lange flate anmarsjer på tungt og stivt utstyrt er både utmattende og kjedelig. Går du ofte lange anmarsjer anbefaler vi derfor lett utstyr. Det gjelder også hvid du skal gå fra hytte til hytte, da disse turene ofte er lange og har noen flatere etapper. Legg merke til at noen av de aller letteste bindingene ikke har mulighet til å gå uten bruk av hælløfter. Dette er som regel bindinger beregnet til konkurransebruk. På lange anmarsjer er det fint å kunne bruke bindingen helt uten hælløfter. Det er også lurt å velge støvler med stort gåutslag. Da kan du ta lengre steg, og komme deg raskere frem.

 • Går du på topptur for å komme til toppen, eller for å kjøre ned igjen?
  Din motivasjon spiller stor rolle for utstyrsvalget. Handler topptur først og fremst om å komme deg til toppen av fjellet bør du velge relativt lett utstyr. Handler det mer om å kjøre drøye linjer bør du gå for litt tyngre utstyr som takler hissigere nedkjøring. Det kan være lurt å ha i bakhodet at du også skal ha krefter igjen til nedkjøringen. Går du opp med lett utstyr vil du ha mer å gi på vei ned. Er du utslitt når du kommer til toppen er det ikke sikkert at du klarer å dra ut potensialet av det tunge utstyret under nedkjøringen.

LES OGSÅ:  Randonnéebindinger - Slik velger du toppturbindinger

 

Tilleggsutstyr

Denne listen kunne vært lang, men her har vi konsentrert oss om noen få punkter vi mener er viktige. Se forøvig Nils Nielsens pakkeliste for toppturer.

 • Feller: Gode feller er viktig for turopplevelsen. Det viktigste er at du har feller som passer til dine ski. Det vanligste er å kjøpe feller som du kutter etter skiens innsving. Kjøp derfor feller som er litt bredere enn skiens smaleste punkt. 

 • Skarejern: Skarejern er en type stegjern som hindrer at du sklir sideveis på bratt og hard snø. Det kan festes skarejern på de aller fleste toppturbindinger. Husk at de ikke alltid går om hverandre, så kjøp skarejern som passer til din binding. Dynafits skarejern passer til de fleste techbindinger. De må også være minst like brede som de smaleste punktet på skiene. Skarejern til de fleste bindinger finner du her
 • Skredutstyr: Spade søkestang, skredsøker og førstehjelpsutstyr er obligatorisk for alle som ferdes i potensielt skredterreng, og i utløpssoner for skred. Har du ikke dette må du skaffe det. Husk at du må lære deg å bruke utstyret, og øve på skredsenarioer ofte. Det er også svært viktig å lære å kjenne igjen skredproblemer, og vurdere skredfaren selv. Et skredkurs gir deg en god start på læringen. 
 • Topptursekk eller skredsekk: En god topptursekk er viktig. Sekken bør være 25-45 liter. Skal du på korte turer kan du klare deg med en liten sekk, men skal du på lengre turer bør du gå for en større variant. Sekken må sitte godt og stabilt på ryggen, og ha gode festeløsninger for ski. Det er også fint om den har en egen lomme for spaden og søkestangen. Drar du ofte på turer i skredutsatt terreng bør du vurdere å gå til anskaffelse av en skredsekk. En skredsekk er en skisekk med et ballongsystem. Ballongen blåses opp når du drar i en hendel på skulderstroppen. Den gjør at du lettere flyter oppå skredet, og reduserer risikoen for å bli begravet. Vårt utvalg av skredsekker ser du her.
 • Teleskopstaver: Teleskopstaver er staver hvor du har mulighet til å regulere lengden. Du kan gå med lange staver på vei opp, og kjøre ned igjen med korte. Dette foretrekker de aller fleste som går toppturer.

LES OGSÅ: Slik velger du toppturstøvler

 

Lær mer om alpin og toppturutstyr:

Størrelsesguide - Alpinstøvler, toppturstøvler og telemarksstøvler

Lengdeguide - Alpinski og toppturski 

Randonnéebindinger - Slik velger du toppturbindinger

Hvordan velge toppturski? - En guide til valg av riktig ski

Slik velger du riktige skifeller

Slik velger du toppturstøvler

Rocker og taper - Hva er det?​

Pakkeliste: Dette trenger du til toppturen

Dette trenger du til topptur - Tindevegleder Nils Nielsen

Den store alpint- og toppturordbokaTags: toppturutstyr, randonneeutstyr, randonneutstyr, randoneeutstyr, randoneutstyr, randoutstyr, toppturpakke, toppturpakker,
| Kommentarer [1]

Kommentarer

 •  


 •  
Skrevet av Helge Åkernes, 22.03.2016 17:55:09
Noen som har erfaring med K2 Pinnacle 118. Vet at den er kåret til årets freeride-ski 2014/15. Lurer på om jeg med min høyde 181 og vekt 85kg kan tåle 177 lengde? Har gamle gode Dynastar Legend 188 nå, smalere og en flott toppturski (litt tung), men vil altså ha løssnø pluss nå.. Bør jeg gå for 184 l?

Skrevet av OsloSportslager, 24.03.2016 16:04:40     
Hei! Pinnacle 118 er en knallski, men kanskje litt tung som toppturski. Hvis du vil ha maks ut av skiens potensiale bør du helt klart gå for 184. Dette er en ski som bør velges litt lang.