Smørefrie ski - Ikke lenger treige ski for amatøren

Som racingbutikk har vi alltid vært forkjempere for gode skiopplevelser. Derfor har vi stort sett alltid frarådet kjøp av smørefrie ski. Og selv om ingenting fortsatt kan slå en godt smurt klasskisk ski, begynner alternativene å bli gode. Vi har et stort utvalg smørefrie racingski og her kommer en liten forklaring på hva som er forskjellene på de ulike typene.

Zeroski / rubbski

 

Dette er smørefrie ski som er spesielt laget til det vanskelige føret rundt 0. Ved fallende snø på dette føret er

det så å si umulig å få gode ski med tradisjonell smøring. Smører du med tørrvoks vil du ikke få feste og smører du med klister vil du få kladder under skiene. Nettopp derfor har produsentene laget en spesiell ski til dette føret. Disse skiene har et spesielt gummiert belegg under festesonen. Dette belegget skal rubbes med sandpapir slik at sålen blir ru og hårete. Deretter skal dette belegget behandles med et middel som gjør at det ikke iser. Dette kan enten være en silikonbasert spray eller fluorprodukter enten i form av spray eller pulver. Med disse skiene er du sikret gode ski også når det er vanskelig å smøre. Denne typen ski kan utmerket brukes til konkurranser og er ofte det eneste alternativet som funker på det vanskelige nullføret.

Modellene vi har av disse skiene er Fischer RCS Classic Zero, RCS Speedmax Zero og Madshus REDline Zero.

 

Smørefrie ski med felleinnsats

Det er med dette alternativet smørefrie ski virkelig har blitt noe å vurdere. Atomic lanserte sin SkinTec- modell i 2011. Denne skien var en skikkelig nyhet og kanskje den første smørefrie skien som virkelig fungerte. Vi testet denne skia i betongløypene i Holmenkollen og kunne gå diagonalgang hele veien fra stadion til Frognerseteren. Med spikerfeste på de fleste fører er dette en perfekt ski å supplere skiparken med. Uansett hvor vanskelig føret er får du godt feste med en slik modell. Etter suksessen til SkinTec har også de andre produsentene kommet med slike ski. Fischer TwinSkin er også en meget god modell. Denne skia har to felleinnsatser på hver side av midtranda og gir spikerfeste på de fleste fører. Rossignol R-Skin er den franske produsentens svar på felleski. Rossignols modell har fell i hele bredden på festesonen og gir også sikkert feste. Madshus har kommet med sin Terrasonic IGS som også har fell i hele festesonens bredde. Hva du skal velge av disse modellene kommer an på hvor godt skien passer spennmessig. De har litt ulike egenskaper, men de samme gode festeegenskapene.

Smørefrie ski med felleinnsats er en perfekt modell for de aller fleste. For de litt mer aktive er dette et supplement til resten av skiparken. Skiene vil subbe litt i forhold til vanlige ski og er noe tyngre å føre. Til gjengjeld gir disse skiene deg spikerfeste. For deg som vil gå en skitur etter jobb og ikke orker å smøre om hver dag er dette en perfekt ski. Ta skiene med deg og du har gode ski. For deg som har barn og trekker pulk er det også en perfekt modell. Vi anbefaler i utgangspunktet ikke disse skiene for deg som stort sett staker eller deg som har ambisjoner om gode plasseringer i turrenn med mye staking. Dog kan det sies at skiene har gode plasseringer i renn som Vasaloppet.

 

Modeller: Fischer RCS Twinskin Race, Rossignol R-Skin, Madshus Terrasonic IGS


Smørefrie ski med mønster i sålen

 

Dette var tidligere måten man løste det med smørefrie ski på. Et «skjellmønster» under festesonen som gir feste. Du har sett det på barneski og du har kanskje dette mønsteret under fjellskiene dine? Vi kan trygt si at denne typen ski er en modell vi tidligere har holdt oss langt unna. Både på grunn av usikre festeegenskaper på betongføre og den irriterende lyden de skaper. I tillegg har disse skiene ofte hatt et spenn som har gjort at festesonen har subbet nesten hele tiden. Dette er i ferd med å forandre seg. Med modellen RCS Crown har Fischer laget en ski som også kan tilfredstille de mer krevende skiløperne. Denne modellen har tradisjonelt smørefritt mønster under festesonen, men den har blitt utviklet mye siden de eldre variantene. Når man i tillegg har et godt spenn og god bæring i skia er dette plutselig blitt en aktuell modell for mange. Disse skiene gir bra feste på vanlig vinterføre. Er det derimot steinhardt og isete vil de ikke sitte like godt.

Vanlige klassiske ski med tape

Selv om dette ikke per definisjon er en smørefri ski tar vi også med dette alternativet. Dette kan være et bra alternativ for mange. Har du et par litt eldre ski som du ønsker å gjøre smørefrie kan du legge tape i festesonen. Tapen vi anbefaler heter Start Grip Tape og gir deg godt feste på de vanligste førene. Er den riktig satt på vil den også holde i mange, mange mil. Er det isete og høy slitasje vil den imidlertid ikke gi like godt feste og også sitte noe dårligere på selve skia. Tapen er termoelastisk, noe som betyr at den blir hardere når den blir kald og mykere når den blir varm. Dermed gir den gode festeegenskaper på de fleste fører.

Konklusjonen er fortsatt at ingenting slår en godt smurt ski. Om skia er smurt riktig vil du har den beste gliden, den letteste føringen og det beste festet. Unntaket er på nullføre hvor en Zeroski alltid vil være best.
Ønsker du derimot å bruke minst mulig tid i smørebua og i heller bruke tiden i sporet er en smørefri ski det du søker etter. Da har du alltid et par med feste til trening og turer. Satser du mot turrenn eller konkurranser har du dette paret i tillegg til rennskiene dine.

Velkommen til oss. Vi plukker ski som passer deg enten det er smøreski eller smørefrie. Selv om skiene er smørefrie er det ekstremt viktig at de har riktig spenn til løperen. Er de for myke vil gliden din påvirkes enda mer negativt enn på en myk smøreski. Blir de for stive klarer du ikke tråkke ned festesonen og meninga med en smørefri ski med spikerfeste blir borte.
Vi anbefaler deg likevel å teste et slikt par. Vi har testet alle modellene selv og selv om vi er kresne skiløpere er dette ski vi synes er fantastisk gode og som virkelig gir skiglede!Tags: zeroski, smørefri, smørefritt, felleski, skintec, twinskin, rskin, langrenn, langrennski
| Kommentarer [3]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Yogautstyr, 06.08.2020 22:23:38
Gleder meg til vinteren igjen!

Skrevet av Jon Haugsand, 21.12.2017 13:10:08
TV2 hjelper deg har testet ski, men de har brukt langrennseksperter, to menn som KAN gå på ski. Hva med personer som går rolig? Vi har testet et par ski og de fungerte dårlig for en som går rolig. Dermed trykker man ikke NED skien når man sparker fra, og man får ikke skikkelig feste. Så skiene er lagt på hylla. Vi savner derfor en anbefaling til dem som går rolig på ski. Er det ikke slik at man må kjøpe ski beregnet på en lettere vektklasse, eller man må ha mye mindre stive ski?

Skrevet av Bård Krogstad, 21.03.2017 13:27:46
Hei. Jeg er en mann på 100+ kg, 53 år og misliker VELDIG å drive på med smøring av ski. Faktisk er det blitt slik at jeg ikke går på ski lengre nettopp på grunn av at jeg har altfor mange NEGATIVE OPPLEVELSE i skiløypa; utkjørt av å streve med for glatte ski, kladding som har ført til enormt strev og plutselige fall, m.m. Skal jeg på ski i fremtiden MÅ dette bedres betraktelig. Det er et annet punkt som har begynt å ta form i min bevissthet; MILJØHENSYNET. Skismurning er IKKE miljøvennlig, og ko