Smøretips: Holmenkollmarsjen 2016

Lite snø i marka gjør at Holmenkollmarsjen 2016 flyttes; start- og målgang foregår i Holmenkollen. Løypa som skal benyttes er 10 km- konkurransesløyfen opp Styggedalen, via Frognerseteren før det bærer utfor tilbake til stadion igjen. Her blir det viktig med god glid og ikke minst godt feste. Her kommer våre smøreanbefalinger i dagene før rennet. 

 

Fredag 12.02:

 

Løypa i Holmenkollen er i bra stand og det blir moro å teste verdens hardeste femmilsløype! Mye grovkornet kunstsnø gjør at det blir viktig å gjøre en god grunnjobb med skiene både når det gjelder glid og feste. Detsom værprognosene stemmer med tanke på nedbør vil ikke nedbøren ha noe særlig å si. Det vil primært bli kunstsnø man vil gå på og dette gir stor slitasje både på glid og feste. Løypa er så hard at det å prioritere feste blir ekstremt viktig uansett om du skal gå to eller fire runder.

 

FESTE: Endelig smøretips basert på værprognose og tester fredag:

 

Nedbøren som var meldt i går er plutselig betydelig redusert. Basert på dette tror vi ikke dette vil ha noen innvirkning på anbefalingene for morgendagen. Det blir heller ikke så kaldt som tidligere meldt. Dette sammen med den grovkornede kunstsnøen gjør at vi anbefaler klister for morgendagens renn.

 

 • Rubb festesonen godt med sandpapir (Joda, kanskje selvsagt, men ekstremt viktig i denne løypa)
 • Legg et tynt lag Swix KX20 eller Guruway Extreme 39 Hard klister som grunn. Pass på å få det jevnt og tynt
 • La dette stå en stund slik at det herder. Sett helst skiene ut.
 • Legg et lag fiolett klister. Vi anbefaler Vauhti Violet eller Swix KX35. Begge fungerer bra.
 • La dette også herde og bli kaldt og hardt
 • Ta med et par forskjellige vokser til start i morgen. Gjerne en fiolett type. Rode Multigrade, Swix VX43 eller SkiGo HF Red er gpde alternativer. Ta også med noen mykere vokser på lomma.

Vi er i teltet i Holmenkollen lørdag morgen og tipser deg gjerne om toppvoks og gir deg de aller siste tipsene. Om du planlegger å bruke lang tid (og har god tid) ta med deg en voks eller to du kan smøre om med underveis. Denne løypa suger krefter og uten feste blir det fryktelig slitsomt.

Festet vil også bli raskere slitt av dersom du ploger veldig mye. Vær obs på hvordan du setter skiene i nedoverbakkene og ha dem mest mulig i lengderetningen!

 

Det er ekstremt viktig å gjøre en god grunnjobb i festesonen. Da mener vi å rubbe godt og legge grunn med enten grunnklister (Swix KX20 eller KB20) eller Guruwax Extreme 39 Hard. Slik det ser ut nå er dette en trygg base. Tenk også litt på når du starter. Siden det blir gått flere runder vil det også bli løsere og løsere utover dagen.

 

Prioriterer du feste mest av alt og ikke er å opptatt av hvor lett det er å føre skiene er tape et godt alternativ. Både Start Griptape red og Griptape HF satt som et skudd både i går og i dag.

GLID:

 

Glidbiten er ganske enkel. Her gjelder det å bruke en hard glider som er slitesterk og ikke tar opp mye smuss. Dersom du velger å legge pulver vil du få et merkbart løft når det gjelder glid.

 

Her er en oppskrift som vi vet funker på dette føret:

 

 • Gjør en god grunnjobb med skiene. Mett skiene godt og varm inn LF6 eller LF5 tre ganger. For maksimal slitestyrke anbefaler vi å legge et lag grafittglider etter metningsglideren. Bruk gjerne SkiGo LF grafitt eller Start BWG.
 • Varm inn Swix Marathon HF tre ganger. Dersom du ikke har denne, bruk gjerne HF6 eller HF5

 • To gode alternativer når det gjelder pulver er Swix FC6X, Skigo 105 eller Toko Jetstream Red. Disse pulverne vil det ikke være større forskjeller på og begge er trygge alternativer. Vi anbefaler to innvarminger med børsting mellom.
 • Struktur: Medium strukturer fungerer veldig bra. OS 050s går veldig bra på dette føret. Legg gjerne en 0,75 eller 1mm rett rill på bakski. Dette vil heve gliden noe og du vil få glede av rillen jo lengre du går.

 

 

Torsdag 11.02:

 

Vi har i dag vært i løypa og testet ulike produkter. Ble ikke så kaldt som det var meldt med ca. 0 grader ved Holmenkollen Kapell. Det er nok av kunstsnø i trasèen og forholdene ser ut til å bli bra. 

 

I dag var det realt klisterføre med universalklister som øverste lag. På lørdag er det derimot meldt en del kaldere (-6/7 grader) og muligens litt nedbør gjennom natten og morgenen før start. Det kan derfor fort bli aktuelt med en klisterblanding med dekning, eventuelt gurupute i bånn med festevoks som topplag. 

Når det gjelder glid, ser det ut til at en medium struktur vil være mest aktuelt, sannsynligvis med en 1 mm rett rill for et ekstra løft. På pulversiden vil nok et kaldpulver som for eksempel Swix FC 7 ​være bra. 

 

Vi kommer tilbake med ny rapport i morgen med endelig anbefaling. 

 

 

Værvarsel for Holmenkollen

Tags:
| Kommentarer [2]

Kommentarer

 •  


 •  
Skrevet av Isbjørn, 12.02.2016 14:00:16
Hei! Takk for oppdatert tips! Jeg har et klisterpar som nok er litt for stive for kun to tynne lag med klister. Kan det funke fint om jeg legger isklister mellom grunnklister og violett klister?

Skrevet av Anders, 12.02.2016 07:22:20
Er det aktuelt å bruke guruklister og guruvoks som base?