SOVEPOSE - Hvordan velge SOVEPOSE? Få hjelp her til å finne riktig sovepose.

Det er mange ting man bør tenke gjennom før man velger seg sovepose. Først og fremst er det naturlig å gjøre seg opp en mening om når og hvor soveposen skal brukes. Deretter er det naturlig å finne ut av hvor lang soveposen bør være. Noe som er litt mer unaturlig for noen, er å finne ut av rett snitt på soveposen. Endel produsenter oppgir tre mål på posene sine. Dette er mål av skulderbredde, knebredde (evt. hoftebredde), og fotbredde. Det som er mest avgjørende for de fleste vil nok være skulderbredden.

Western Mountaineering Versalite
En liten størelsesguide:
Lengder:
 De fleste produsenter baserer seg på mål ut i fra fot. En sovepose som er 6” er 182,8 cm. Dette oversettes av de fleste som 180/185cm. Dette er personlengden, ikke soveposelengden.
 
De mest brukte målene på lengde er:
5,6” = 170,6 cm
6” = 182,8 cm
6,6” = 201,1 cm
7” =  213,3 cm
 
Skulderbredde: Det er åpenbart at man må velge en sovepose som er bred nok til at du kan bruke den. Generelt er lettvektsposer og sommerposer de smaleste. Vinterposene er ofte bredere. Hvis man er ute etter en lettvektspose bør man her være klar over at de kan være litt mindre komfortable enn andre pga den manglende bredden på posen. Det er selvsagt høyst individuelt  hva man syntes er komfortabelt, eller for trangt.
En minimalistisk pose vil ha en skulderbredde på ca. 70-73 cm
En normalt sett komfortabel pose vil ha mål på ca. 74-77 cm
Vinterposer kan ofte være ca 85 cm og mer.
 
Om temperaturer:
Hvordan folk oppfatter isolasjonsevnen på en sovepose er veldig forskjellig. Det finnes en standard som gjør det greiere å sammenligne de forskjellige modellene. Denne standarden, EN 13537, oppgir tre, (eller fire) forskjellige mål. F.eks: +22/+4/-1/-18. (Upper limit/comfort/lower limit/extreme) Dette leses slik:
 
+22, (upper limit) = Den øvre grensen. Dette er temperaturen du kan sove komfortabelt i, med armene på utsiden av soveposen, og glidelåsen åpnet. Det er ikke alltid produsenter oppgir den øvre grensen.
+4, (comfort) = Forteller deg i hvilken nedre temperaturgrense en kvinne kan sove komfortabelt i denne soveposen. 
-1 (lower limit) = Samme som over, men for herre.
-18 (extreme) = Hvis det skulle oppstå en situasjon, skal en kvinne i teorien overleve i denne temperaturen. På generelt grunnlag kan man da si at en mann kan overleve noen grader kaldere. Denne verdien sier egentlig ikke så mye for de fleste. Skal man velge sovepose, baserer man seg heller på comfort/lower limit temperaturen. I noen idrettssammenhenger, kan det hende at arrangøren krever ett minimum av denne temperaturen, f.eks ved trekkhundløp.
 
En svakhet ved EN standarden er at den ikke sier noe om hvor varm posen er på fjellturen, men hvor varm den er innendørs. Det jeg mener med det, er at den ikke tar hensyn til fukt, vind, bekledning eller hva for type underlag du skal sove på. EN standarden er høyst veiledende. Er du kald av deg, kjøp heller en sovepose som er litt varmere. Ønsker du å spare vekt, kan du klare deg med en lettere (og mindre isolert) sovepose, og heller sove med ullundertøy og lue.
 
Det er ofte at produsentene selv også mener noe om temperaturen. Mountain Equipment EN tester sine soveposer, men de gir selv også en anbefaling.  Generelt kan man si at Mountain Equipment mener at man kan sove i lavere temperaturer enn det som kommer frem av EN testingen. Dette er nok fordi ME leverer meget gode yttermaterialer på sine soveposer.
 
Nanok har definert hvordan de ser på temperatur:

• I temperaturområdet +15 °C til ca. -5 °C forventes det at man bruker kort undertøy samt T-skjorte.
• I temperaturområdet fra ca. -5 °C til ca -20 °C forventes det at man bruker et tynt ”første lag” (vår erfaring er at ett tynt undertøy av ull i god kvalitet fungerer best).
• Er det kaldere enn -20 °C vil man vanligvis bruke ett tynt ”første lag”samt ett ”andre lag” på overkroppen.
• Kvinner bør legge til 4-5 °C hvis temperaturområdet er 0 til -15 °C.
• Er det kaldere enn -20 °C bør kvinner legge til 8-10 °C. 
• Er du eldre enn 30-35 år bør du legge til 5 °C.
• Skal du til områder som ligger høyere enn 3.300 moh bør du legge til 5-10 °C.
De punktene Nanok nevner over, er gode tips uansett hvilken sovepose du måtte ende opp med! 


Nanok Performance WGD -10
 
Dun eller kunstfiber ?
Det er mange som er skepiske til å gå over til en dunpose. Det man ofte er bekymret for er at posen skal bli fuktig, og deretter ikke isolere så godt. Jeg har sjelden hatt problemer med dette. Dette er likevell noe å tenke på. Skal du bruke en dunpose på vinteren, eller i spesielt fuktig klima, må du ha en god sovepose med godt yttertrekk på. Generelt kan man si at man får det man betaler for her. De dyrere posene har et yttertrekk som beskytter bedre mot fuktighet, og ofte vind. De har også ett mer behagelig innertrekk. (Det du ligger inntil). Jeg bytter alltid ut kompresjonstrekket som følger med, til et som er helt vanntett. Disse trekkene lar deg ofte også komprimere posen litt ekstra.

 Dun fjær     Dun cluster

Det er flere fordeler med dun, enn det er bakdeler.
1)      Dun har overlegen isolasjonsegenskap i forhold til vekt. For å oppnå lik isolasjonsverdi, dun mot kunstfiber, må man ha mer kunstfiber.
2)      Dunen lar seg komprimere mye bedre (soveposen blir mindre i pakket tilstand)
3)      Dun er mye mer komfortabelt. Dunen er mye luftigere, og ligger ikke så tett på kroppen. Du har kanskje dun i dynen hjemme ?
4)      Dunposer har bedre levetid enn tilsvarende poser i fibermatriale. Dvs. de taper ikke like fort isolasjonsevnen etter mange og lange turer!
5)      Dun er dessverre litt dyrere enn kunstfiber, spessielt de finere dunkvalitetene.
6)      Dunen KAN kollapse hvis man er veldig uheldig, (blir våt), og da isolerer den veldig dårlig.
 
Kunstfiber har også sine fordeler:
1)      Allergikere kan reagere på dun, det er sjeldent tilfelle ved bruk av kunstfiber.
2)      Er du i mot produkter fra dyr, er kunstfiber tingen.
3)      Skal du overnatte i ett veldig fuktige klima, bruker man kunstfiber.
4)      Er du på jakt etter en billig pose, velg kunstfiber.
5)      Bakdelen er at det ikke lar seg komprimere.
6)      Vekten er ikke spessielt lav.
7)      Det er ikke like komfortabelt som dun.
Det skal sies at det ikke bare er en type kunstfiber. Fiberne lages, som med dun, med mange grader av forskjellige kvaliteter.
 
Dunkvaliteter:
 
Dunkvalitet måles i Fill Power eller fyllevne på norsk. Legg merke til at amerikanske og europeiske måleenheter ikke er like, og dermed vil man få forskjellige tall fra amerikanske og europeiske produsenter.

Eksempel: 780EN (EU) er omtrent det samme som 850US (USA)
400EN – God dundyne kvalitet hvor 15 til 20 % fjær er vanlig.
500EN – Helt grei dunkvalitet som egner seg som sovepose-/ dunjakkefyll.
600EN – Veldig god dunkvalitet, som produsent må du jobbe for å få fatt i og opprettholde en slik kvalitet.
700EN – Eksklusivt og dyrt. Så fin som andedun blir. Meget begrenset kvanta på gåsedun.
800EN – Latterlig bra, latterlig dyrt, små nisjeprodusenter lager små serier i denne kvaliteten.
 
Bruk av sovepose:
Når du har slått opp teltet el. bør du rulle ut soveposen, slik at den får utfollet seg til full størelse. Spesielt gjelder dette ved bruk av dun, men endel fiberposer bruker også litt tid før de er ”fluffy”(”loft”). En komprimert sovepose isolerer ikke godt.
Det kan være greit å få i seg ett varmt måltid, eller noe varmt å drikke før man legger seg til å sove. Hvis du legger deg kald, tar det lengre tid å bli varm i soveposen. Du kan også hoppe litt rundt, men pass på at du ikke blir svett. Det er veldig viktig at du er tørr i det du legger deg. Skift til tørr trøye/sokker/undertøy før du kryper ned i posen.
Når du skal bevege deg videre neste dag må soveposen pakkes. Rist eller tørk av posen hvis den er fuktig. Er det sol, la den ligge ute i det du spiser frokost. Deretter stapper du posen i trekket. Dette er en god måte for å gi jevn slitasje på posen, i motsetting til rulling.
Endel av soveposene våre har yttermateriale som gir veldig god beskyttelse mot vind. Disse posene kan være vriene å pakke i posen, ettersom de ikke så lett gir slipp på luften. Ett triks her, er å vrenge posen. Dette gjør at de sklir enklere ned i trekket.
Når du kommer hjem, er det viktig at du lufter og tørker posen. Til alle dunposene vi selger, følger det med to trekk, ett du bruker på tur (komprisjonstrekk), og ett oppbevaringstrekk. Pass på at du lagrer posen i det store trekket. Har du plass til å la posen ligge helt utstrakt, eller henge den opp, er det ikke noe som er bedre enn det.
 

Bruk av lakenpose:

En lakenpose kan gjøre underverker for din sovepose. Hvis du sover uten lakenpose, vil svetten din "olje" til dunen. Dette fører til at soveposen ikke isolerer så godt. Hvis dette skjer med dunen, bør man rense den den. En rens er forholdsvis kostbart, så derfor lønner det seg heller å bruke en lakenpose som du selv kan vaske. En lakenpose øker også den totale isolasjonen i ditt sovesystem. Hvor mange grader man får ekstra er igjen individuelt, men ett par grader kan man hvertfall regne. 

Hvordan koble to soveposer sammen:
Vi har tidligere skrevet om det her: http://www.oslosportslager.no/magasinet/soveposer--koble-sammen-to-soveposer-664.aspx
 
Hvis du ønsker en inngående guide om dun:
(Denne omhandler dunjakker, men det er de samme prinsippene som med sovpose)

http://www.oslosportslager.no/magasinet/gas-og-ender-hva-gjor-dun-sa-bra-362.aspx

Tags: westernmountaineering, sovepose, soveposer, liggeunderlag, mountainequipment, nanok, ajungilak, mountainhardwear, dunposer, syntetposer, chairkit, trekkerlounge
| Kommentarer [1]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av uli, 12.08.2013 20:30:59
hei alle sammen, jeg har en sovepose av nanok called: Nanok Sommer 0°C 195cm. Den er gröne. Vet noen hva de mener med Sommer 0°C? jeg har desverre fint ingeting paa internetten.. er 0°C comfort eller limit temperature? Sannsynlig limit tror jeg.. takk for svare og unnskyld for den daarlige norsk :) hilsen uli