TELT - Guide til valg av riktig telt

Det finnes et hav av forskjellige fjelltelt, og vi vet det kan være vanskelig å velge. Her får du en enkel guide til hvordan du finner riktig telt til dine behov. Trenger du hjelp? Send en mail til fjell(at)oslosportslager(dot)no.

 

Tips til valg av telt

Foto: Exped

Dette bør du tenke på når du skal velge fjelltelt:
  • Størrelse: De aller fleste telt er oppgitt til et visst antall personer. Dette er veiledende, og det er viktig å ikke se seg blind på det. Ta derfor en titt på de faktiske målene, da disse kan variere ganske mye selv om antall personer er det samme. Velg et telt som minimum har plass til dine liggeunderlag. Har du store liggeunderlag bør du velge et større telt. Se også på størrelsen på forteltene. Har du hund som skal sove i forteltet, eller sykkel som du gjerne vil få plassert inni må du ta dette med i beregningen. På vinterturer har mange med seg en del ekstra utstyr. Skal du bruke teltet om vinteren kan det derfor være lurt å velge et større telt enn om det kun skal brukes i sommerhalvåret.
  • Årstider: Skal teltet brukes om vinteren, eller kun i sommerhalvåret? Bruk om vinteren stiller andre krav til teltet enn bruk om sommeren. Helårstelt, eller 4-sesongstelt, kan brukes hele året, mens 3-sesongstelt bør kun brukes i sommerhalvåret. Forskjellen mellom 3-sesongstelt og 4-sesongstelt ligger i hovedsak i duken og stengene. 4-sesongstelt har kraftigere duk og stenger som tåler mer vær og vind. Ulempen med disse er at de ofte veier mer, og tar mer plass i sekken. I tillegg har mange 4-sesongstelt noe dårligere vanntetthet enn 3-sesongstelt. 
  • Vekt og pakkvolum: Skal du gå langt med teltet i sekken er det smart å velge et lett telt. Hvis du i hovedsak skal campe i nærheten av bilen er vekten mindre viktig. Lette telt tar ofte også mindre plass i sekken enn tyngre telt.
  • Kvalitet: Det er stor forskjell på kvaliteten på telt. Primært brukes det to forskjellige type duker. De rimeligste teltene lages ofte med polyesterduk. De beste dukene lages av nylon. Det brukes også forskjellige måter å gjøre telt vanntette på. Enten brukes en pålagt impregnering, eller så brukes det en silikonbehandlet nylon. Det siste er å foretrekke. Dette varer vesentlig lengre, og gjør teltduken sterkere.

LES OGSÅ: Slik slår du opp teltet


Forskjellige typer telt: Tunnel, kuppel og geodesisk
Fjelltelt deles ofte inn i 3 kategorier: Tunneltelt, kuppeltelt og geodesiske telt. De tre teltkategoriene har forskjellige egenskaper med forskjellige fordeler og ulemper. Det finnes også hybrider mellom de forskjellige typene.
  • Tunneltelt: Tunneltelt er de klassiske avlange teltene, formet som en tunnel. Disse teltene har ofte stort fortelt med god plass til lagring av utstyr og matlaging. Stort fortelt gjør det også enkelt å grave kuldegrop i snøen om vinteren. Dette er gode allroundtelt som er godt egnet til bruk hele året. Tunneltelt krever plugging og helst også bardunering i endene. Når du slår det opp bør du også tenke på vindretningen. Tunneltelt har vesentlig mer vindfang på langsidene enn kortsidene.

Exped Andromeda tunneltelt


  • Kuppeltelt: Kuppeltelt er meget populære. Disse er mer runde i formen enn tunneltelt. Fordelen med dette er at de takler vind fra alle kanter. Det spiller derfor mindre rolle hvilken vei du setter dem opp. De fleste kuppeltelt har også to innganger, og to fortelt. Dette gjør det enklere å organisere utstyret når man er flere på tur. Kuppeltelt er ofte foretrukket blant kajakkpadlere. Grunnen til det er at de fleste av dem er selvstående og krever lite plugging og bardunering. Dette gjør det lettere å finne den perfekte teltplassen.

Marmot Limelight 3P kuppeltelt


  • Geodesiske telt: Geodesiske telt brukes mest til ekspedisjoner til ugjestmilde strøk. De kjennetegnes ved sine mange stenger som krysses flere ganger. Dette gjør geodesiske telt svært stive, og vindstabile. Minuset med geodesiske telt er at de ofte er tyngre, og tar mer plass i sekken. De tar også som regel litt mer tid å sette opp.

The North Face Mountain 25 geodesisk telt
Tags: telt, fjelltelt, turtelt, teltguide, telttips, exped, terranova, msr, marmot, blackdiamond, holmeslet, fjällräven, fjellreven
| Kommentarer [1]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Emma Bjørn, 16.07.2017 07:47:49
Bergans of norway GJENDEBU 3-PERS TELT et av de minste teltene i pakkvolum. Det er lett og god stramming av barduner. Teltet har god takhøyde og det er god plass til tre voksne. Også her er det god ventilasjon. Jeg har brukt dette teltet siden ifjor, nok plass til 3 voksne, 3 sekker og en hund, og man kan sitte inne i gangen og spise :)