TELT - Slik slår du opp teltet

Har du kjøpt deg nytt telt, og lurer på hvordan du skal slå det opp? Her får du tips til både oppsetting av teltet, og hvordan du finner den beste leirplassen.

 

Foto: Exped

Det første du bør gjøre når du har kjøpt et nytt telt er å slå det opp i hagen. Det er alltid lettere å gjøre seg kjent med teltet på en vindstille dag hjemme, enn når du står ute på en vindfull vidde. Ta deg god tid til å studere hvor stengene skal plasseres, og hvor pluggene bør stå. Kjenner du teltet godt går det mye fortere å slå det opp. Ingen telt er helt like, så det er derfor lurt å bli kjent med dine egne telt.

 

Oppsetting:
Legg duken ut, og sett en plugg i et av pluggfestene slik at teltduken ikke blåser bort. Se deretter hvor stengene skal plasseres. Noen telt har heldekkende stangkanaler som stengene skal tres inn i. Her slås som regel inner- og ytterduk opp samtidig. Andre telt har klips hvor du henger innerduken på stengene, og legger ytterduken over til slutt. I mange tilfeller har stengene fargekoding som samsvarer med fargene på stangkanalene. Pass på at stangleddene kommer skikkelig inn i hverandre. Hvis stangleddene ikke er 100% satt sammen er det stor fare for at stangen brekker når du skal spenne den opp. Dette er viktig uansett hvor og når du slår opp teltet.

 

Når stengene er spent opp er det viktig å sette ned rikelig med plugger og barduner. Sørg for å få duken stram. Teltet vil da være mer vindstabilt, og tåle mer regn. Ha dørene lukket når du strammer duken. Strammer du den opp med dørene åpne er det ikke sikkert at du klarer å lukke dem igjen etter at duken er strammet. Noen steder er det vanskelig å få godt feste for pluggene. Da kan du bruke steiner, trær eller andre ting du finner. Om vinteren bør du kan med egne snøplugger. I tillegg kan du bruke ski og spader.

 

Leirplass:
Når du er ute på tur og skal slå opp teltet er det lurt å bruke litt tid på å finne en god teltplass. Teltplassen bør være så flat som mulig. Flatt underlag er bedre å ligge på, og vil gjøre at teltet står bedre. Du bør også ta høyde for vær- og vindforandringer. Skulle det komme et skikkelig regnvær er det fint å være sikker på at det ikke kommer en bekk rennende inn i teltet. Slår du opp teltet ved sjøen, husk å ta høyde for tidevannet. Flo kommer fortere enn du tror! Er det vind, eller er meldt vind, bør du prøve å sette en av kortsidene mot vinden. Dette gir mindre vindfang, og bedre vindstabilitet. Ideelt sett bør inngangen til teltet være i ly for vinden.

 

Etter at du har funnet en fin teltplass er det lurt å fjerne eventuelle skarpe steiner, pinner eller andre løse ting fra der teltet skal stå. Spisse ting er ikke gode å ligge på, og de kan skade bunnduken på teltet. 

 

LES OGSÅ: Guide til valg av riktig telt

 

Nedpakking:
Når du skal pakke ned teltet bør du dytte, ikke dra, stengene ut av stangkanalene. Hvis du drar vil stengene løsne fra hverandre, og det blir mye vanskeligere å få dem helt ut.

 

Ved pakking av duken inn i pakkposen er det lurt å la et pluggfeste stikke ut av pakkposen. Denne løkken kan bli svært nyttig om du skulle slå opp teltet i sterk vind. Neste gang du setter opp teltet kan du sette ned en plugg før du tar duken ut av pakkposen. Dette hindrer at duken flyr avgårde mens du skal sette teltet opp. Har du glemt å la løkka stikke ut av teltposen, så sørg i det minste for å sette ned en plugg med en gang.

 

Når du kommer hjem fra tur bør du henge teltet til tørk med en gang. Gjør du det vil teltet holde seg mye bedre over tid. Det gjør også at inneklimaet i teltet blir vesentlig bedre på neste tur.

 

Ha en fin telttur!

 

LES OGSÅ: Fjellsko - Tips til valg av riktige fjellstøvlerTags: telt, leirplass, oppsetting, tunneltelt, fjelltelt, turtips, telttips,
| Kommentarer [4]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av kjetil bakke, 26.01.2021 19:15:54
Partytelt et fine telt å ha, se her https://www.garasje-bobiltelt.no/partytelt-topptelt

Skrevet av kjetil bakke, 26.01.2021 19:13:14
Partytelt et fine telt å ha, se her https://www.garasje-bobiltelt.no/partytelt-topptelt

Skrevet av Partyteltutleie AS , 15.01.2021 00:09:40
https://www.garasje-bobiltelt.no/partytelt-topptelt

Skrevet av Kjetil Bakke , 15.01.2021 00:07:03
Partytelt pvc er fine telt, se her https://www.garasje-bobiltelt.no/partytelt-topptelt