Temperaturgrenser i soveposer, forklart.

Ved kjøp av sovepose kan det ofte være like forvirrende å navigere som midt på Grønlandsisen. Fyllvekt, totalvekt, temperaturgrenser, fasong - terminologiene er mange og ofte kompliserte å forstå der man står med en overivrig selger som overøser deg med pompøse faguttrykk og lovnader om effektiv hvile og “sjukt lav vekt!”.   Likevel er valget av sovepose i, noen tilfeller, like kritisk som valget av ektefelle. Dermed lønner det seg ofte å ha en viss innsikt i ønskede kvaliteter og forventninger, slik at du i senere tid slipper å skille lag med din nye, livslange makker. Første bud i valg av sovepose lyder som følger: legg aldri ut på langtur uten å ha en sovepose tilpasset klimaet du skal ferdes i. 

  

 

 

Soveposens varmeegenskaper

Fyllvekt og Fill Power er to ord som kan være viktig å notere seg. Disse uttrykkene forteller noe om soveposens varmeegenskaper. For eksempel, du har to soveposer med en fyllvekt på 600 gram. Den ene har en Fill Power på 800, mens den andre har en Fill Power på 650. Dette betyr, at soveposen med en Fill Power på 800 er varmere enn den på 650, da den indikerer en høyere fylleffekt. I tillegg er de med på å avgjøre de ulike temperaturgrensene i soveposen.

I januar 2005 ble EN13537 innført. Det var en anmodning om en standarisert test av soveposens varmeegenskaper, utført av en tredjepart i et internasjonalt sertifisert laboratorium, hvilket gjør testen relativt konstant og troverdig. Dette er en anmodning de fleste store aktørene på markedet har valgt å følge, og når du skal investere i en sovepose kan du forvente at det er oppført tre ulike temperaturgrenser som vil gi en god indikasjon på bruksområdet. EN13537 er etter all sannsynlighet den eneste nøyaktige tabellen å sammenligne soveposer på. Testen benytter seg av en mannekeng med temperatursensorer for å registrere isolasjonsverdien i respektiv sovepose. Mannekengen er iført ett lag heldekkende superundertøy inne i posen, på et isolerende liggeunderlag. Testen utføres deretter i et kammer med ekstern temperaturkontroll. Resultatene er dermed gitt ut fra energien det kreves for å opprettholde homeostasis (egenskapen til å holde en stabil, relativt konstante indre forhold, her temperatur) i mannekengen til en satt temperatur.

 

Temperaturgrensene blir da som følger:

1. T-komfortgrense: Temperaturen en standard kvinne[1] kan forvente å sove komfortabelt og avslappet i. Menn med lav kuldeterskel kan i tillegg benytte seg av denne.

 

2. T-nedre grense/T-limit: Temperaturen en standard mann[2] kan sove sammenhengende åtte timer i, i en sammenkrøket posisjon. Menn/kvinner med høy kroppstemperatur kan benytte seg av denne for å finne riktig sovepose.


3. T-ekstrem: Temperatur kun for nødsituasjoner. Utelukkende basert på overlevelse, og vil fremdeles medføre risiko for hypotermi.

 

[1] Standard kvinne i testen anses å ha en alder på 25 år, hvis høyde er 1.60 cm og vekt 60 kg.
[2] Standard mann i testen anses å ha en alder på 25 år, hvis høyde er 1.73 cm og vekt 73 kg
.

 

Ved sammenligning bør dermed T-komfort og T-nedre grense/t-limit benyttes. I tillegg tar ikke EN 13537 hensyn til ytre påvirkning som vind, fuktighet, bekledning foruten heldekkende superundertøy, samt individets helse og fysikk. Temperaturgrensene vil derfor være en indikasjon på hva som kan forventes kun av soveposen. Du kan selv påvirke soveposens egenskaper, slik som det å sove med ull på kropp, benytte lakenpose, samt et isolerende liggeunderlag. I tillegg vil soveposens temperaturgrense øke med noen grader ved overnatting i telt eller gapahuk, kontra under åpen himmel. Riktig komfortgrense til riktig temperatur

En sovepose med komfortgrense på isende 28 blå kan riktig nok benyttes om sommeren, men svært sjeldent vil det resultere i en komfortabel natt. Er du usikker på hvilken type sovepose som passer ditt formål kan disse grove temperaturkategoriene gi en pekepinn på hvor du bør legge lista.

 

 

 

 

I tillegg kan komfortgrensen oppleves som en variabel, og påvirkes av kroppens dagsform. Følgende forbehold bør tas til vurdering av temperaturgrensene opp mot personlige preferanser:

 

 

Komforttemperatur er å foretrekke dersom:
Du fryser lett, sover lite ute, er kvinne, har underskudd på mat og/eller hvile, du skal sove eksponert, du ønsker ekstra varme.

Overgangssonen mellom komfort til limit kan benyttes dersom:
Du har et godt isolert liggeunderlag, du er skjermet for vind og fukt, du benytter tørre ullklær på kropp, du benytter deg av varmekragen på soveposen samt at du lukker soveposens åpning. 

 

 

 

 

 

 

  

Dersom du skal kjøpe sovepose er det mange faktorer å ta hensyn til, men det behøver ikke nødvendigvis å være et vanskelig gjøremål. Ved å ha generell indikasjon på personlige preferanser i forhold til temperatur, samt soveposens oppgaver i respektivt klima, vil du mest sannsynlig være i stand til å finne din lune, gode og varme makker som holder deg varm mens vinden herjer utenfor teltduken. God tur!

 

 

 

 

 

 

 

 Tags: sovepose, temperaturgrense, t-comfort, t-limit, t-extreme, dunsovepose, hvordanvelgesovepose,
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •