TEST: JR Gear Insulated Venture XL Rectangular liggeunderlag 8,9cm

Vi har vært så heldige å få teste JR Gears isolerte Venture oppblåsbare liggeunderlag over tid! Konklusjonen er god søvn hele natten gjennom!

Som ivrig friluftsentusiast har jeg mange netter på liggeunderlag i løpet av året, og etter å ha testet en rekke modeller opp gjennom årene har jeg funnet ut at et liggeunderlag rett og slett ikke er et liggeunderlag! Med dette mener jeg at det er store forskjeller i både vekt, kvalitet og ikke minst komfort. Og det er det sistnevnte jeg har strebet etter å finne i det perfekte liggeunderlaget. Jeg er 180 cm/72 kg, og har alltid ligget på standard størrelse liggeunderlag. Da jeg fikk sjansen til å teste liggeunderlag fra JR Gear falt valget på et større og tykkere liggeunderlag enn jeg noen gang tidligere hadde prøvd. Jeg ville sjekke ut som større og tykkere virkelig kunne rettferdiggjøre tyngre vekt og pakkvolum i sekken, enn på de mer minimalistiske liggeunderlagene jeg hadde testet tidligere.

Jeg har det siste året testet JR Gear Insulated Venture XL Rectangular liggeunderlag i både skog, mark og fjell, med et tynt vanlig (ikke oppblåsbart liggeunderlag under på steinete underlag). Selv om dette underlaget i utgangspunktet er laget for tresesongs bruk har jeg også testet liggeunderlaget på snø i fjellet om våren, ned til rundt -10 grader. Insulated Venture XL har R-verdi på 4, og med et vanlig liggeunderlag under med R-verdi 2 som jeg har (i standard størrelse), gir kombinasjonen god nok isolasjonsevne for enkel vinterbruk på snø. Underlaget er fylt med 60g/m2 syntetisk, bærekraftig, PrimaLoft fyll. Fyllet gir overraskende god isolasjon, og jeg har enda tilgode å kjenne kald trekk fra bakken. Fyllet er også praktisk med tanke på at det tåler mer fuktighet enn dun, og blir ikke ødelagt selv om man må bruke munnen for å blåse opp underlaget i ny og ne (men unngå dette i minusgrader da fuktigheten kan fryse og skape is i underlaget). Det kan anbefales å tørke/oppbevare liggeunderlaget med åpen ventil for best mulig lufting av fyllet. 

Duken på Insulated Venture består av 40D nylonmateriale. Dette vil jeg kalle middels+ sterkt. Det er ganske lett, men tåler fremdeles relativt mye, og holder bra over tid. Mye mer robust enn ultralightduker - og veier ikke SÅ mye mer. Det eneste lille minuset er at materialet er litt glatt - men det er kun merkbart om du ligger i nedoverbakke. Det er heller ikke utelukkende negativt at materialet er glatt - om du er at typen som vrir og vender mye på deg i løpet av natta så går dette faktisk hakket lettere for seg på glatt underlag. Jeg har benyttet et flatt liggeunderlag under på steinete underlag, ellers rett på teltduken. Det er ikke noe problem så lenge man fjerner eventuelle spisse fremmedlegemer (det vil du uansett for å beskytte bunnduken på teltet), og jeg har enda ikke klart å punktere underlaget.

Med XL størrelse og hele 8,9 cm tykkelse tenker du kanskje at underlaget tar en evighet å blåse opp - det trodde i alle fall jeg - men det viste seg å være mye raskere og enklere enn antatt! Jeg benytter en 
Schnozzel Pumpbag UL M pumpepose fra Exped til å blåse opp underlaget. Denne er kompatibel med JR Gear sine ventiler. Den må kjøpes i tillegg, men er vel verdt pengene (følger ikke med pumpepose til underlaget uansett). Fyller jeg posen skikkelig med luft blåser jeg opp underlaget på kun fire fyllinger. Pumpeposen er ultralett, stor, kan benyttes som pakkpose ved behov, og har en lang, fleksibel "tut" på ventilen - svært praktisk når du skal blåse opp underlaget inne i teltet! Selve ventilen på underlaget er én ventil til inn- og utblåsing. Det er to "lokk" på samme ventil, der det ene har en enveisfunksjon som lar deg blåse inn luft uten at det siver ut samtidig. Enkelt og praktisk!

Trenger jeg virkeliget et 8,9 cm tykt liggeunderlag? Vel, jeg hadde kanskje ikke savnet det om jeg ikke hadde testet et.....det forrige underlaget mitt var 7 cm og ganske så komfortabelt. Hva kunne jeg vinne på snaue 2 cm til? Jeg skal innrømme (om enn litt motvillig) at de 19 millimeterne virkelig merkes! Ikke at det er noe must - men fordelen er at man kan ha ganske lite luft i underlaget og enda ikke være i nærheten av bakken under. Og personlig har jeg fått veldig sansen for å kjøre mindre luft - mer komfortabelt for ryggen og hoftepartiet spesielt! 

Det har vist seg å være mange positive sider ved JR Gear Insulated Venture XL. Den ekstra lengden på underlaget er det aller beste! Hvor mange på 180+ cm har ikke våknet gang på gang av at puta sklir av underlaget og får hodet til å falle ned og nakken kjennes ut som den brekker? Vel, det er det slutt på med 198 cm under kroppen. Selv hodet og føttene får plass! Underlaget har også ekstra bredde. Dette er ikke egentlig et must for meg, men det er absolutt ikke dumt heller. Dersom du beveger deg mye om natta er det praktisk. Eller om du sover på ryggen, da kan armene ligge på siden langs kroppen, uten å falle av underlaget eller bli kalde. Liggeunderlaget har også ekstra store kanaler ytterst på sidene, dette opplyses av produsent at skal hindre at du faller av underlaget. Jeg har ikke tenkt så mye på denne konstruksjonen, men jeg har i alle fall aldri falt av!

Liggeunderlaget kommer med et litt utradisjonelt trekk, du trer det ikke inn som vanlig, men det er mer et fleksibelt wrap-around trekk med stor åpning, som lukkes med en regulerbar borrelås. Passe størrelse slik at det ikke er en kamp for å få på trekket, men gjør likevel underlaget såpass kompakt at det ikke tar opp for stor plass i sekken. Det følger også med en liten pose med lappesaker, samt en ekstra gummipropp til enveisventilen.


Som på alle andre oppblåsbare, laminerte underlag bør man ta ut litt luft av liggeunderlaget ved oppbevaring i varme temperaturer/direkte sollys. Jeg har hatt underlaget både i bilen og i teltet på dagtid, tatt ut litt luft, gjerne også dekket det til (omvendt isolasjon) og det har fungert strålende! 

Tips: Før du tar med et XL underlag på telttur - sjekk ut størrelsen på teltet og hvilke liggeunderlag dine teltvenner har - har du et lite tremannstellt og dine to gode kompiser også stiller opp med XL underlag kan en av dere ende opp i forteltet - eller i verste fall utenfor!

Min konklusjon er at jeg aldri har sovet bedre enn på Insulated Venture XL. Det er et svært godt liggeunderlag som mange vil ha stor glede av! Ikke at komfort egentlig kan måles i kroner og øre - men det er nok en fordel med liggeunderlag fra JR Gear - de koster ikke skjorta!

Det er ikke noe poeng å bære på ekstra vekt - trenger du ikke ekstra lengde kan du vurdere JR Gear Insulated Venture Standard Rectangular liggeunderlag 7,5cm

Vil du ha et like tykt, stort, komfortabelt (og faktisk enda varmere) liggeunderlag, men tenker at du ønsker en mindre glatt duk? Ta en titt på JR Gear Insulated Presidon XL Rectangular liggeunderlag 8,9cm

 Tags: jrgearinsulatedventurexlrectangularliggeunderlag, jrgear, insulated, venture, xl, rectangular, liggeunderlag, liggeunderlag, oppblåsbartliggeunderlag
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •