Tilvenning til Vibram FiveFingers

Å ta på seg et par Vibram FiveFingers er ikke det samme som å snøre på seg et par godt dempede mengdetreningssko, der du kan beinfly i kilometer etter kilometer uten at annet enn formen setter begrensninger for hvor langt du kan løpe. Vibram FiveFingers krever derimot en gradvis tilvenning. Vi gir deg her tips og råd til hvordan du best mulig kan tilpasse deg å løpe med Vibram FiveFingers.

Til tross for at mennesket opprinnelig løp på forfot, er ikke det tilfellet i dag, og etter år med godt dempede sko er det ikke bare å gå rett på å løpe kilometer etter kilometer i barfotsko. Det kan virke fristende. Det er en vanivittig morsom og befriende opplevelse å løpe barfot eller tilnærmet barfot, og flere studier viser at skadeforekomsten er lavere for barfotløpere.

I starten, før kroppen er vant til den annerledes belastningen det gir å løpe barbeint eller tilnærmet barbeint,  kan det å være for ivrig gjøre deg mer utsatt for å kunne pådra deg belastningsskader.

Start forsiktig
Derfor bør du starte opp svært forsiktig, før du gradvis øker belastningen og mengden. På den måten vil muskler, sener og ledd tilpasse seg den nye løpsformen og belastningen gradvis, og du unngår å gi kroppen din sjokk.

Når du har gått til anskaffelse av ditt første par FiveFingers bør du altså ta det svært forsiktig.

Er du en godt trent løper bør du ikke løpe lenger enn 1-2 kilometer den første gangen, Kjør derfor en lett økt i dine vanlige løpesko, før du avslutter med Vibram FiveFingers. Det anbefales å løpe på mykt underlag i starten.

For deg som er mosjonist bør du starte enda mer forsiktig. Ta en rask halvtimes gåtur, eller legg inn en halv kilometers løping i FiveFingers på slutten av en treningsøkt. Husk at mykt underlag gjør overgangen mer behagelig.

La kroppen restituere
Selv med så små mengder kommer du til å være støl i leggene etter den første økta. Gi deg selv tid til å restituere før neste økt. Pass på at du ikke løper i FiveFingers oftere enn annenhver dag den første måneden - og helst enda sjeldnere i starten. Øvrige treningsøkter bør kjøres i dine vanlige treningssko.

Progresjonen de to første ukene bør være liten. Vær tålmodig og gi deg selv tid. Varier gjerne hva du løper. Med to FiveFingers-økter i uken i tilvenningsfasen kan ukens andre økt bestå av noen rolige drag/intervaller - for eksempel 5-6 motbakkeløp, der du løper i mellom 30 og 60 sekunder - i godt tempo.

Hva du enn gjør - ikke overdriv!


Lytt til kroppen
Den første måneden bør ikke tiden i FiveFingers utgjøre mer enn maks ti prosent av den totale løpsmengden.
Etter den første innkjøringsfasen på fire uker, kan du gradvis begynne å øke mengden med løping i FiveFingers, men du bør ikke øke med mer enn 10-20 prosent i løpet av en toukersperiode.

Det aller viktigste rådet når du begynner å løpe i Vibram FiveFingers er å lytte til kroppen!

Kjenner du smerter? Stopp øyeblikkelig! Gi deg selv treningsfri til smertene er borte. Husk at det er bedre å være tålmodig enn å bli satt på sidelinja i lang tid fordi du har vært for ivrig.


Vær tålmodig
At du vil bli støl etter de første løpsøktene med Vibram FiveFingers er garantert, og det er helt normalt. Men dersom stølheten vedvarer i mange uker, etter at kroppen skulle ha vennet seg til bruken, kan det være et tegn på at du har gått for fort frem. Ta det rolig, kutt ned på mengden. Igjen, lytt til kroppen!

Er du tålmodig og tar det pent i starten er sannsynligheten stor for at du blir en av stadig flere løpere som er blitt hektet på barfotløping!

Spør gjerne oss i løpeavdelingen dersom det er noe du lurer på!

Tags:
| Kommentarer [2]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Kaare Jenssen, 16.07.2014 22:51:52
Hvordan er det for folk med menisk-skade å bruke slik teknikk ? menisken er vell støtdemperen.. :O Bør vell i det minste ta det meeeeeeeget rolig i opptreningsfasen, og til og med muligens forlenge den?

Skrevet av eivind, 22.07.2013 22:14:40
Ser stadig vekk utsagn som Det anbefales å løpe på mykt underlag i starten., men min erfaring er at det er mye lettere å lære bedre teknikk (for/midtfot landing barbeint eller med minimalist sko) på harde underlag fordi man med en gang får tilbakemelding hvis man gjør det feil. Det skal ikke så mange steg til med hel-landing før kroppen finner ut av at det er bedre å lande mer forsiktig lengre frem på foten hvis man løper barbeint på asfalt. Med fivefingers på mykt underlag kan man faktisk komme