Tips og trening for vinterens skiturer

Vår samarbeidspartner Nils Nielsen er en over gjennomsnittet sprek fyr. Nils er på Norges Skiforbunds landslag i randonnee og er internasjonalt godkjent tindevegleder. Nå deler han sine treningstips. Følg dem for en topp vinter! 
Det nærmer seg vinter, snø og skiturer i fjellet og mange spør meg hvordan de bør forberede seg nå i forkant av skisesongen. Samme hvilke nivå du er på vil du ha mye igjen for å øke dine fysiske forutsetninger og «trene» litt mer spesifikt. Dette vil gi mer overskudd og glede, eller fart om man vil, både oppover og nedover. For husk, når vi er på toppen, da skal beina føles lette, for det er da morroa virkelig begynner. Nedenfor følger noen enkle råd for mannen i gata, han som holder seg i god form gjennom normal trening og som ønsker en bedre opplevelse både oppover og nedover til vinteren. Dette alene er kanskje ikke nok, men det er ment som et supplement til annen trening.

Beina og pusten er det viktigste
Å gå lange motbakker, slik vi gjør på de alpine skiturene, er og blir en aktivitet hvor kondisjon er vesentlig. Forhåpentligvis har du fått noen lengre fjellturer/løpeturer i løpet av sommeren og høsten. Det er ikke bare superrelevant, men det er også den mest motiverende «treningen» du kan gjøre. Tar du med seg staver på disse turene får du ikke bare avlastet beina litt, men du får også aktivisert større deler av kroppen og både hjerte og pusten jobber mer. På lengre løpeturer er det ofte for tungt å løpe i alle motbakkene, da kan du gå og bruke stavene aktivt i stedet. I tillegg til å være snilt på kroppen er sykkel både morsom og god trening, men nå begynner det å bli i seneste laget for det. Når det blir vinter er langrenn noe av det flotteste og den beste treningen du kan gjøre.

Gå motbakker
Mer spesifikt. Stikk til f.eks Wyller, eller en hvilke som helst bakke med litt lengde på, og gå noen runder der. Gå med staver og gjerne med sekk og småløp ned igjen. Løpinga ned igjen er god styrketrening på beina og relevant for nedturen på ski. Du kan ha med sekk og fylle den med noen liter vann eller stein som du tar ut på toppen slik at du slipper å løpe ned igjen med det. Har du mer enn nok med å gå ned igjen så gjør du det, ikke prøv å løp. Gå én runde. To runder. Eller kanskje tre runder. Gjør så mange som passer deg. Litt trening er uansett mye bedre enn ingen trening.

Gå jevnt
Ta tiden opp (og ned) og sammenligne fra gang til gang og prøv å gå så jevnt som mulig hele bakken opp. Om du går flere runder bør du prøve å gå like fort alle rundene, evt raskest på den siste. Veldig mange er dårlige på å gå jevnt på lengre turer på fjellet, dvs at de går alt for fort fra start og «får det» etter hvert. En av mine viktigste oppgaver som fjellfører, spesielt når vi er høyt i Alpene, er å være brems på starten av turen. Brenner du alt kruttet fra start så får de trøbbel senere på turen. Du må gjerne trene med relativt høy
intensitet, men det er også en treningssak å gå rolig, husk det når snøen kommer også. Selv kommer jeg ALDRI til å glemme da jeg som 20 år gammel, supersprek langrennsløper, men helt fersk i fjellet, ble fragått av to eldre damer. De gikk mye saktere enn oss, men de var før oss på toppen fordi vi måtte stoppe hele tiden. Gå sakte for å gå fort!

Bli terrengående
Det er noe veldig annet å gå på preparerte løype i f.eks Wyller, enn å skulle krysse seg opp bratt krattskog på varierende snø. Wyller, og lignende steder er fint for å bygge utholdenhet og trene relevant muskulatur, men det gir deg ikke teknikken du trenger for å ferdes i fjellet, hverken oppover eller nedover. Og det stiller heller ikke samme krav til stabiliserende muskulatur som du trenger for å gå i terrenget. Derfor: all trening, hele året, som kan gjøres i terrenget, er mye, mye bedre enn å gjøre det på «flat» asfalt eller grus.

Husk sekken
Jeg sier ikke at du skal gjøre all trening med sekk, for det skal du ikke. Men om du aldri trener med sekk vil sekken både føles veldig tung og i veien når du kjører ned fra Grands Montets på den første dagen på Haute Route. Er hovedmålet for vinteren en tur over flere dager så bør du gå noen av dagsturene med tilsvarende vekt i sekken. Du kan kjøre noen runder heisbasert med litt ekstra vekt også. Det skjer mye med tyngdepunktet og balansen når du får på deg 10kg på ryggen, og du skal være en veldig god skikjører for å være upåvirket av det.

Tilslutt skal jeg gi svar på tusenkronersspørsmålet – den beste treningen du kan gjøre for å gå alpine skiturer er……å gå alpine skiturer.

Dette som kommer nå er ikke ment som reklame, men rett og slett som et godt råd som jeg tror veldig mange vil ha mye igjen for. Jeg og mange andre fjellførere i Norge arrangerer såkalte toppturkurs ;), men toppturkurs er ikke bare for den som er helt nybegynner. Veldig, veldig mange vil ha kjempeutbytte av å leie seg en fjellfører en dag eller to tidlig på sesongen. Ikke bare vil du lære om skred og generell sikkerhet i fjellet, men du vil få masse tips og triks på alt fra utstyr til teknikk oppover og nedover. Selv om de fleste kanskje ikke innser det så er det veldig mye å tjene på å forbedre arbeidsøkonomien. Jeg har til og med holdt slike teknikkkurs en effektiv ettermiddag i nærheten av et heisanlegg som forberedelse for Haute Route. Som sagt, jeg tror veldig mange ville hatt mye igjen for det. God trening og god tur!

Tekst og bilder: Nils Nielsen

Følg Nils Nielsen på hans blogg: www.nilsnielsen.com/blog


Tags: skitur, topptur, treningstips, rando, randonnee, skitrening, alpinskikjøring
| Kommentarer [0]

Kommentarer

  •  


  •