Topptur - En guide til valg av riktig utstyr

Å velge utstyr til topptur kan være vanskelig. Her får du en enkel innføring i valg av toppturutstyr. Vi hjelper deg mer enn gjerne med valget. Har du spørsmål, send en mail til alpint(at)oslosportslager.no

 

Ski:
Det finnes utrolig mange gode skialternativer å velge mellom. Det kan være lurt å velge ski som er spesielt tilpasset til toppturbruk. Disse skiene er vanligvis lettere enn vanlige frikjøringsski. I tillegg er det ofte bedre løsninger for fellefeste på disse skiene. Når du skal velge ski bør du tenke igjennom:

 1. Når på sesongen går du mest toppturer? Går du kun om våren trenger du vanligvis ikke så mye bredde på skiene. Om våren er snøen gjerne fastere, og da trenger du ikke den samme bredden som du gjør tidligere på sesongen. Går du hele året, og oppsøker tørr puddersnø, kan det være lurt å velge ski med litt mer bredde. Grunnen til det, er at du da vil få bedre flyt og bedre kontroll på skiene.
 2. Går du på topptur for å komme deg til toppen, eller for å kjøre ned igjen? Hvis topptur handler mest om naturopplevelser, og det å komme seg til toppen er det viktigste, er det lurt å velge en forholdsvis lett ski. Dette gjør turen opp hyggeligere. Ønsker du å utfordre deg selv på vei ned kan det være lurt å gå for noen litt tyngre, kraftigere ski, gjerne med litt mer bredde.
                                   

Dynafit Carbonio 74
Superlett toppturski for deg som ønsker minimal vekt.


Vekt: 990 gram per ski
Mål: 112/75/97 mm

 

Blizzard Zero G 95

Supert valg for deg som

søker den optimale balansen mellom vekt og kjøreegenskaper.

Vekt: 1150 gram per ski
Mål: 128/95/111,5 mm

 

DPS Wailer 112 RP2 Tour1

Bred ski for pudderelskende toppurfolk! Testvinner i Fri Flyt (11/15)

 

Vekt: 1550 gram per ski

Mål: 141/112/128 mm

 

LES OGSÅ: Hvordan velge toppturski? - En guide til valg av riktig ski

Bindinger:
Randonnéebindinger kan i hovedsak deles inn i to kategorier: Alpine-Touring og Tech. Alpine-Touringbindinger er tradisjonelle randonnèebindinger og kan brukes både med vanlige alpinstøvler, og de fleste randonnèestøvler. Dette er bindinger som er enkle i bruk, og som er solid konstruert. Tech-bindinger er bindinger som bruker et annet system for å holde på støvlene enn Alpine-Touring. Pigger som settes inn i støvlene holder støvlene på plass. Disse bindingene er lettere i vekt, og lettere å gå med enn de fleste Alpine-Touring-bindinger. I dag velger de aller fleste techbindinger. På grunn av innfestningen krever disse bindingene støvler som er har innsatser til denne typen bindinger. De aller fleste av dagens randonnèestøvler har disse innsatsene, men de færreste vanlige alpinstøvler har denne typen innsatser.


     
Dynafit TLT ​Speed Turn 2.0
Lett og solid binding som ikke koster skjorta. En av våre mest solgte lettvektsbindinger

Vekt: 370 gram per binding
G3 Ion
Ion er det nye mesterverket fra G3. Dette er en lett og kjøresterk binding med topp brukervennlighet. 

Vekt: 585 gram per binding
Marker Tour F12 EPF
Tour F12 er en solid randonnèebinding som kan brukes med både alpin- og randonnèstøvler. Den er forholdsvis lett, og har en meget fin hælløfterløsning. Den er også svært enkel i bruk. 

Vekt: 1083 gram per binding

 

LES OGSÅ: Randonnéebindinger - Slik velger du toppturbindinger

 
Telemark:
På telemarksfronten finnes det også to bindingssystemer: Tradisjonell 75 mm og NTN. Disse to bindingssystemene krever forskjellige støvler.


   
Voilè Switchback
Switchback er en superlett 75 mm telemarksbinding. Den har en bra gåfunksjon og to hælløftere som gjør turen opp til en lek. 
Rottefella Cobra R8
Cobra R8 er en velkjent 75 mm telemarksbinding, og er referansebindingen i markedet. Solide og gjennomførte konstruksjoner.
Rottefella NTN Freedom
Dette er den letteste, og mest toppturvennlige av Rottefellas to NTN-bindinger. I tillegg til lavere vekt har Freedom mer bevegelsesfrihet og bedre hælløfter. NTN-systemet gir svært god stabilitet.
Randonnèe- og telemarksstøvler:
Støvler er en viktig del av toppturutstyret. Som på ski er det viktig å tenke igjennom bruken. De letteste støvlene er ofte de beste å gå med. De tyngre er ofte stivere, og mer rettet mot kjøring. Det som også er viktig er gåutslag. Det vil si hvor mye bevegelsesfrihet fremover og bakover du får i ankelleddet når støvelen er i gåmodus. De siste årene har gåutslaget på de fleste randonnèestøvler blitt veldig bra.

                         
Scarpa Alien
Alien er en ultralett toppturstøvel fra Scarpa. Et perfekt valg for deg som setter lav vekt og effektivitet høyest på ønskelista.

Vekt: 850 gram per støvel (27)
Bindingkompatibilitet: Tech (Dynafit).
Dynafit TLT6 Mountain CR
TLT6 har skrevet seg inn i mang et toppturhjerte. Suveren gåkomfort og lav vekt kombinert med overbevisende kjøreegenskaper!

Vekt: 1225 gram per støvel (27,5)
Bindingskompatibilitet: Tech (Dynafit).
 

Dynafit Khion

Rå toppturstøvel som gir deg suveren kjørestyrke.

Vekt: 1530 gram per støvel
Bindingskompatibilitet: Alpine-Touring, og Tech (Dynafit).

 

LES OGSÅ: Slik velger du toppturstøvler

Telemarksstøvler:
     
Scarpa T4
T4 er den laveste og letteste 75 mm plaststøvelen fra Scarpa. Dette er supre turstøvler. Passer perfekt til deg som ikke kjører de bredeste skiene.
Scarpa T2 Eco
T2 er kanskje den mest brukte 75 mm telemarksstøvelen gjennom tidene. Her får du en god støvel både på vei opp, og på vei ned.
Scarpa TX Pro NTN
TX Pro passer perfekt for deg som liker å dra på nedover. Den er også forholdsvis komfortabel å gå med. Passer likegodt til bruk på topptur som i heisanlegg. Denne krever NTN-bindinger, men kan også brukes i Tech-bindinger.Annen nødvendig grunnutrustning:
         
Feller
Gode feller er helt nødvendig for en god toppturopplevelse. G3 Alpinist er et godt alternativ.
Staver
Teleskopstaver er å anbefale på topptur. Da kan du gå med lange staver på vei opp.
Hjelm
Å beskytte hodet er vel så viktig ute i fjellet som i alpinalegg.
Topptursekk
En god topptursekk bør være en plass mellom 30 og 50 liter, og ha gode festeløsninger for ski.  Gregory Targhee 32 er et strålende alternativ.


Skredutstyr:
Beveger man seg i bratt snøkledd terreng er det viktig å være forberedt på både skader og skred. Det er derfor svært viktig å tilegne seg tilstrekkelige kunnskaper til å vurdere skredfaren, og utifra det ta valg som sikrer en trygg tur. Vi anbefaler derfor å delta på skredkurs, og å ha en generell forsiktig holdning til fjellet. I tillegg til kunnskaper er det viktig å være forberedt på det verste. Riktig utstyr kan redde liv når uhellet er ute. Det er også viktig å trene på bruken av utstyret slik at en eventuell kameratredning kan gå kjappest mulig.


Nødvendig sikkerhetsutstyr for topptur:
         
Skredsøker
Alle i turfølget må ha en skredsøker. Det er viktig for å kunne finne hverandre om det utenkelige skulle skje.
Søkestang
Søkestang er viktig for å kunne lokalisere nøyaktig hvor skredofferet  ligger.
Spade
Spade er helt nødvendig for å grave opp skredofferet. Den kan også være kjekk å ha for å studere snødekket, og å grave en behagelig sofa til lunsjen.
Førstehjelpsutstyr
Skader kan oppstå, både i skredulykker, og ved andre uhell. Et førstehjelpssett er derfor viktig å ha lett tilgjengelig i sekken.
Kart og kompass
For å kunne legge opp turruten er kart og kompass viktig utstyr. Vi anbefaler kompass med klinometer for å kunne måle brattheten på helninger. Sikkerhetsutstyr du sterkt bør vurdere:
 • Skredsekk/Skredballong. F. eks: Snowpulse Guide 30 eller Snowpulse Tour 45
 • Isøks
 • Stegjern
 • Hodelykt
 • Liggeunderlag
 • Dunjakke
 • Sovepose
 • Nødbivuak
 • Ekstra undertøy
 • Tau og karabinere til skikjelke
 • Solkrem 

Tags: toppturutstyr, randonneeutstyr, randoutstyr, toppturski, randonneeski, randoski, toppturtips
| Kommentarer [0]

Kommentarer

 •  


 •