FJELLSKI - Slik velger du riktige fjellski

 

Her får du tips til hva du bør tenke på når du skal velge fjellski, fjellskibindinger, fjellskistøvler og fjellskistaver. Har du flere spørsmål? Send oss gjerne en mail.

 

 

Fjellski 

 • Skal du gå i oppkjørte løyper?
  Hvis du ofte går på turer på steder hvor det er oppkjørte løyper kan det være lurt å velge en forholdsvis smal fjellski. Disse vil gli mye bedre i skispor da de ikke vil streke like mye i kantene på sporene som en bredere ski vil gjøre.  De smalere fjellskiene har ofte også bedre smørespenn enn de bredere modellene. Eksempler på smale fjellski: Fischer E89 Crown Xtralite, Fischer E89 Easy Skin Xtralite, og Åsnes Mountain Race.

 • Skal du gå i, men mest utenfor de oppkjørte løypene?
  Mange steder kan man gå i oppkjørte løyper i starten av turen, men skal man nå de fineste toppene, må man ofte gå et stykke på utsiden også. Da er det lurt å velge en fjellski med normal bredde. Disse klassiske fjellskiene er gode allroundere med godt smørespenn. Denne typen ski er de mest populære, og kan brukes til det meste. De som skal gå fra hytte til hytte velger ofte en slike ski. Eksempler på klassiske fjellski er Fischer E99 Easy Skin Xtralite, Åsnes Gamme 54, Åsnes Liv, og Åsnes Amundsen.

 • Skal du gå toppturer eller gå mye utenfor løypene i kuppert terreng?
  Da kan du gå for en bredere fjellski. Med en bredere ski får du bedre flyt i løssnøen. Bedre flyt gir både bedre kjøreegenskaper, og gjør dem lettere å gå med. En bredere ski har også normalt mer innsving som gjør svingegenskapene bedre. Spennet i disse skiene er ofte mykere. Dette gjør dem enklere å svinge med, men glidegenskapene i flatt terreng er ikke så gode som på de litt smalere modellene. Gode svingegenskaper og god flyt kommer godt med på toppturer. Eksempler på brede fjellski: Åsnes Cecilie, Åsnes Nansen, Åsnes Ingstad, og Fischer E109 Easy Skin Xtralite.

LES OGSÅ: 8 tips for en topp topptur

 ​

Lengde på fjellski

Lengdevalget vil til en viss grad avhenge av typen ski. De smalere, og de middels brede skiene velges normalt ca 20 cm over kroppshøyde. De bredere skiene kan om ønskelig velges litt kortere. Din vekt vil også ha innvirkning på lengdevalget. Er du lett i forhold til høyden din kan du velge litt kortere ski. Vi anbefaler sjelden å gå mye opp i lengde selv om du skulle være tung i forhold til høyden din.

 

Fjellskibindinger

Det finnes i hovedsak to bindingssystemer til fjellski; 75 mm bindinger og BC-bindinger. 

 • BC-bindinger
  BC er det mest populære bindingssystemet til fjellski. BC-bindinger er som forsterkede varianter av langrennsbindinger. De har bredere spor, og er kraftigere konstruert. Skal du gå i relativt lett terreng er BC-bindinger å foretrekke. Med disse får du lavere motstand når du går. I tillegg kan du ta lengre steg, og gå mer eller mindre på samme måten som på langrennski. Vi anbefaler normalt BC-bindinger til smale og normalt brede fjellski. BC-bindinger finnes i to ulike systemer. Rottefellas NNN BC og Salomons SNS BC. Bruksmessig skiller det nesten ingenting mellom disse systemene, men det er viktig at du har støvler som passer til bindingene. Støvlene til SNS BC og NNN BC går nemlig ikke om hverandre. Salomon er i dag omtrent den eneste som produserer støvler til SNS BC. Så å si alle andre støvelprodusenter som for eksempel Alfa, Crispi, Fischer, og Alpina lager støvler som passer til Rottefellas NNN BC. Merk at Alfa og Fischer tidligere har produsert støvler til SNS BC.

 • 75 mm bindinger
  75 mm er klassikeren med klemlås foran som klemmer frontleppen på støvlene fast til bindingen. Noen bindinger har også hælvidje som går fra frembindingen og rundt hælen. 75 mm bindinger er populære blant folk som går toppturer, og blant folk som vil ha ekstra stabilitet til nedkjøringer. Det er vesentlig lettere å kjøre telemark med 75 mm bindinger og støvler. Ulempen med disse bindingene er at de er noe tyngre å gå med. I tillegg kan de streke i kantene når du går i oppkjørte spor. Dette kan til en viss grad forebygges med oppbygningsplater som monteres mellom skien og bindingen. Vi anbefaler normalt å velge 75 mm bindinger til brede fjellski. Til 75 mm bindinger trenger du støvler tilpasset 75 mm bindingssystem. De mest populære 75 mm fjellskibindingene er Rottefella Super Telemark, Voilé 3-Pin Cable og Voilé 3-Pin Cable Traverse.

 

Fjellskistøvler

Det første du må tenke på når du velger støvler er å få en støvel som passer til bindingene dine. De fleste som går mye på fjellski foretrekker fjellskisko i glatt fullær. Disse er meget slitesterke, og tilpasser seg foten ved bruk. Går du ikke på tur hver helg kan du gjerne velge en støvel i nubuck eller syntetiske materialer. Disse er ofte litt lettere, og går seg raskere inn. Ulempen er at slitestyrken kan være litt lavere, og at vanntettheten på lang sikt kan være noe dårligere.

Fjellskistøvler bør sitte komfortabelt rundt hele foten. Du bør ha plass til tykke sokker uten at tærne butter i fremtuppen av skoen. Samtidig skal de ikke være så romslige at hælen glipper. Planlegger du en lengre fjellskitur er det lurt å kjøpe inn støvler i god tid i forveien. Du får da tid til å gå dem inn før du legger ut på langtur.

 

Fjellskistaver

Fjellskistaver bør ha stor trinse, og være solide nok til tøff bruk. De fleste velger aluminiumsstaver som Åsnes Fram og Swix Mountain. Ønsker du lavest mulig vekt kan Åsnes Spidsbergen være et godt alternativ.

Staver til fjellskibruk velges normalt ca 30 cm under kroppshøyde. Siden de har lang pigg oppleves de kortere enn vanlige langrennstaver. Det er flere argumenter for kortere staver til fjellski. For det første er kortere staver lettere å ha med å gjøre under nedkjøringer. For det andre vil blodsirkulasjonen til hendene være bedre om du bruker kortere staver. Har du likevel lyst på samme lengde som på langrennstavene dine bør du velge noe lengre staver. Noen foretrekker teleskopstaver hvor du har mulighet til å regulere lengden etter terreng og temperatur.

 

Feller til fjellski

I lange motbakker kan det være deilig å gå på feller. Feller til fjellski finnes i forskjellige varianter. Åsnes har kortfellfeste på alle sine fjellskimodeller. Fischer har det på noen. Kortfeller er enkelt og greit feller som kun dekker smøresonen på skiene. Disse gir vesentlig bedre glid enn heldekkende langfeller. Samtidig gir de godt nok feste til de fleste situasjoner. Merk at du må velge Åsnes kortfeller til Åsnes ski, og Fischer kortfeller til Fischer ski. Skal du gå lange og bratte motbakker kan langfeller være et greit supplement.

 Tags: fjellski, fjellskistøvler, fjellskisko, åsnes, fischer, kjøpshjelp, fjellskitips, fjellskibindinger, fjellskistaver
| Kommentarer [7]

Kommentarer

 •  


 •  
Skrevet av Frida, 03.04.2019 09:07:58
Hei. Tenker å kjøpe Åsnes fjellski med kortfell. Hvordan er disse å gå med på flat mark utenfor spor? Vet at feste opp blir bedre med feller,men lurer på om det blir tungt på de flate partiene?

Skrevet av Christof, 21.12.2017 13:16:33
Hei! Vet dere om noen bindinger som kan erstatte Rottefella Nato bindinger som kan brukes på feltstøvler?

Skrevet av Birgitte , 13.12.2017 19:06:37
Hei, kan man bruke kortfelle til åsnes ski på madshus fjellski?

Skrevet av Hans , 27.01.2017 13:33:19
Felle fjellski uten stålkant. Til bruk utenfor oppkjørte løyper. Går med pulk eller sekk. Finnes det? tenker på ski i amundsen klassen uten stålkant. Typiske jaktski bli for brede og trege.

Skrevet av sissel, 05.04.2016 22:27:03
Hei,har en kompis som går mye på ski,Nå har det seg sånn at han på kort tid har slitt ut 2 par ski (Fisher fjellski mstålkant og Åsnes Ingstad ) Han går utenfor løype og på fjelltopper der det er hardt føre med is.Stålkanter løsner og faller av....Dette er for dårlig.... Hvilken type ski bør han velge?

Skrevet av OsloSportslager, 06.04.2016 12:39:28     
Hei. Hvis stålkantene løsner uten at de har vært i hard kontakt med stein kan det være en reklamasjonssak. At stålkantene faller ut hender fra tid til annen, men det er et relativt sjeldent problem. Ta kontakt med fjellski(at)oslosportslager(dot)no så hjelper vi dere med valget.
Skrevet av Jens Gottlieb, 03.04.2016 13:54:22
Hei. Jeg går hytte til hytte og ønsker en bred fjellski. Er Åsnes Nansen merkbart bedre på flate partier i forhold til Fischer E109 Easyskin Xtralite?

Skrevet av OsloSportslager, 04.04.2016 07:57:46     
Hei. Ja, det er litt forskjell på dem. Nansen er mer lengdestiv, og vil være raskere på flate etapper. Nansen har noe bedre smørespenn en E109. Til gjengjeld er E109 litt lettere å svinge med.
Skrevet av Nina Bekkadal, 31.03.2016 13:47:57
Hei, Jeg lurer på om ski ala Åsnes Liv vil komme uten stålkant? Jeg har hunder så kan ikke ha den stålkanten. Samtidig synes jeg Kongsvold og Breidablikk er litt i bredeste laget.

Skrevet av OsloSportslager, 31.03.2016 13:53:16     
Hei. Vi har ikke hørt at den kommer uten stålkanter. Det nærmeste alternativet blir Fischer Country Wax. Denne er dog noe smalere enn Liv. Noen velger også å slipe ned stålkantene slik at de ikke er så skarpe. Dette går naturligvis utover kantgrepet, men det minsker faren for å kutte hunden.