Via Ferrata i Dolomittene!

Via Ferrata har lange tradisjoner i alpene. Disse ”jernveiene” ble oppsatt under første verdenskrig. De ble brukt av italienerne og deres allierte. I områdene rundt Syd-Tyrol og ellers i Dolomittene ble det etablert en forsvarslinje. For at denne fronten skulle være manøvrerbar ble det oppsatt klatrestiger og wirere, slik at troppene kunne forflytte seg effektivt. 
Den dag i dag kan man fortsatt vandre på en del av disse rutene, og det er etablert mange nye. Dette gjør at mange turer over fjell, som mange ellers ville unngått, er tilgjengelig for de fleste. Via Ferrata rutene er graderte og man kan finne noe som passer for enhver. Utstyret er svært enkelt i bruk og relativt billig i annskaffelse. Vi fører utstyret. Det er dog endel ting man skal ha i bakhodet før man legger ut på tur alene. Først og fremst: ikke fall! På de rutene vi gikk i Italia så jeg at endel av wirene var boltet opp på en ganske skummel måte. Det var neppe slik at et potensielt fall ville endt våre dager, men det hadde gjort veldig vondt. Jeg vil anbefale deg å bli med en guide, i hvert fall første dagen, og så å vandre fritt etter det.

 
Petzl Cordex hansker
 
Camp Armour
  
Camp Set Ferrata Matrix
 


Vi fløy til Bergamo med Ryanair hvor ventet en leiebil på oss. Det er veldig rimelig å leie bil i Italia og veldig greit å kjøre i trafikken der, og en leiebil gir deg mye frihet. Vår første destinasjon var Alpe De Susi (Seiser Alm på tysk). Susi ligger i Syd-Tyrol, der er de tospråkelige. De aller fleste turistene her er tyske. Susi var for meg slik jeg hadde sett for meg alpene på sommeren. Blomsterenger, høye fjell, tyrollerhus med masse blomster i hagen. Alpe De Susi er rett og slett et fantastisk estetisk område, med mange rutemuligheter og et solid hyttenettverk.
 
 Vi tok først gondolen opp fra byen og opp på høyfjellsplatået, sjekket inn på hotell og ble der første natta. Dagen etter startet vi første etappe som inkluderte en del høydemetere og godt vær. Underveis kan man stoppe på de betjente hyttene og få servering. Jeg ble overrasket over hvor etablert stiene der er. Det var lagt opp trappetrinn nesten over alt, og italienerne er tydligvis syklig opptatt av drenering av stiene. Det er jo fordeler med det; bedre fremkommelighet og større tilgjenglighet for flere mennesker, og det begrenser slitasjen. Vi hadde en meget fin vandring og sjekket etterhvert inn på en av de betjente hyttene.
Dagen etter var den fineste via ferrata dagen på hele turen. Den gikk langs en lang og fin rygg. Først relativt flatt, så over til lett klyving før vi så den første wiren. Vi tok på oss utstyret og la ut på en meget luftig tur. På endel via ferrataer er du sikret nesten hele tiden, det gjaldt ikke her. Her var det klyving, og sikret kun deler av etappen. Her var det fantastisk utsikt og jeg hadde aldri gått der uten via ferrata utstyret. Så igjen, det er tilgjenglighet og enkelhet som er fint med via ferratta.  Turen ga meg veldig mye, og noe jeg kommer til å huske lenge, kan så absolutt anbefales!


(Bilde: Creative commons, Flickr user Jon Shave.)

Jeg legger ved en video fra turen under, håper du blir inspirert til å dra på tur. Om det er noe du lurer på, kan du kontakte Andreas i fjellavdelingen.
PS. I Norge finnes det også via ferratas: http://no.wikipedia.org/wiki/Via_Ferrata#Ruter_i_Norge

Andreas Håland- Fjellavdelingen, Oslo SportslagerTags: viaferrata, klatring, klatreutstyr
| Kommentarer [1]

Kommentarer

  •  


  •  
Skrevet av Anne Miklavic, 15.09.2011 20:28:56
Høres spennende ut! Vi har nettopp oppdaget at det er mange spennende Via Ferrata også i Slovenia. Klatret/ Besteg Prisojnik (Prisank) nå i september med utgangspunkt i fra fjellpasset Vrsic over Kranjska Gora. Fly til Bergamo eller Venezia (nærmest), lei bil og kjør iveg. Flere gode guidebøker på engelsk og tysk å få kjøpt. Turisthyttene gav oss DNT-rabatt! God tur!